vestnik

V nedeljo 470 pozitivnih na novi koronavirus

Vestnik, 23. 11. 2020
Niko Časar
Koronavirus.
Aktualno

V nedeljo so opravili 1744 testov na novi koronavirus in pri tem odkrili 470 pozitivnih izvidov, to je skoraj 27 odstotkov. Včeraj je bilo hospitaliziranih 1292 oseb, na intenzivni negi jih je 201. Umrlo je 45 ljudi.

Mateja Logar, infektologinja iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra, pa je danes zjutraj v oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji poudarila, da je bilo zniževanje števila okuženih lažje v spomladanskih mesecih, medtem ko imamo v populaciji zdaj veliko okuženih in gre počasneje. Ker se virus izloča že dan ali dva prej, preden dobimo bolezenske znake, se okužba hitro širi tudi v delovnih okoljih. To bi naj bil po njenem mnenju tudi nov potencialni izvor okužb. »Sodelavcem pogosto niti ne povedo, da so zboleli, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno.«

Povedala je tudi, da bo potrebno ukrepe verjetno podaljšati.

Testiranje vseh zdravstvenih delavcev

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih se danes začenjajo testiranje vseh zdravstvenih delavcev. Testirali jih bodo enkrat na teden, najprej na oddelkih, kjer se bo pojavila okužba, najpozneje do 7. decembra pa mora biti testiranje vseh uvedeno v celoti. Pri tem bodo uporabljali hitre teste, ki niso tako zanesljivi kot PCR-testi, imajo pa to prednost, da se rezultat pokaže v petnajstih minutah.

koronavirus podatki