vestnik

V nekdanji Murini zgradbi nastaja nova podjetniška zgodba. Kdo so podjetniki, ki bodo oživili nekaj, kar je ostalo v srcu vsakega Pomurca?

Majda Horvat, 24. 2. 2023
Jure Kljajić
V nekdanji Murini zgradbi v Murski Soboti ob krožišču Panonske in Industrijske ulice nastaja nova podjetniška zgodba.
Aktualno

Na Murinem dvorišču nastaja nov podjetniški kampus v hali, veliki 5113 kvadratnih metrov.

V nekdanji Murini zgradbi v Murski Soboti ob krožišču Panonske in Industrijske ulice nastaja nova podjetniška zgodba. Sestavlja jo pet znanih podjetnikov, ki so od družbe Inpos kupili objekt nekdanje tovarne moških oblačil v skupni velikosti 5113 kvadratnih metrov. Stavbo si bodo delili tapetništvo F Modern, Tadej Faršang, s. p., Tiskarna aiP Praprotnik, d. o. o., Hipoing, hišna popravila in inženiring, d. o. o., Apolis Trgovina, energetski sistemi, d. o. o., in Moč gibanja, kineziologija in športne dejavnosti, Blaž Brenčič, s. p. Za vsakega od njih novi prostori pomenijo razvojni korak, hkrati pa ima njihova odločitev za nakup opuščenih prostorov simbolni pomen v luči oživljanja območja nekoč uspešnega tekstilnega podjetja, katerega propad je bil boleč za vse, ki so ga ustvarjali. Celjsko podjetje Inpos je lastnik objekta postalo z nakupom celotnega premoženja v stečaju Aha Mure leta 2017, za kar je takrat odštelo dva milijona evrov.

Tudi nova delovna mesta 

Več kot tisoč kvadratnih metrov površine je kupil Tadej Faršang, ki je povedal, da je bil glavni razlog za naložbo širitev dejavnosti. »Povpraševanje po naših izdelkih se je zelo povečalo,« podčrta Faršang in doda, da zdajšnji prostori za to več ne zadoščajo. Novi prostori podjetja v Murski Soboti bodo pripravljeni za uporabo predvidoma junija, z izboljšanjem prostorskih razmer in širitvijo dejavnosti pa se bo ob rasti podjetja povečalo tudi število delovnih mest.

poslovni-prostori-nekdanja-mura, plese, obrtna-cona, industrija, podjetja, murska-sobota
Jure Kljajić
Objektu nekdanje Murine tovarne moških oblačil bodo nov pomen dala domača podjetja.

V objekt se bo preselila tudi tiskarna Praprotnikovih. Igor Praprotnik pravi, da je razlog za nakup novih prostorov prostorska stiska na sedanji lokaciji, kajti obseg dejavnosti je prerasel obstoječe prostorske zmožnosti. »Verjamemo, da se bo s tem za podjetje, ki ga postopoma prevzemajo otroci, začelo novo razvojno obdobje in da pri tem prostori več ne bodo ovira,« pravi Praprotnik. Tiskarna bo delovala na približno 1500 kvadratnih metrih uporabne površine, dejavnost bodo zagnali na začetku s preseljeno opremo. Seveda bi bili zelo veseli, doda Praprotnik, če bi lahko za novo pridobitev prejeli tudi nekaj nepovratnih državnih sredstev. »Pozornost države do malih podjetnikov, ki ustvarjajo dodano vrednost in delovna mesta ter plačujejo davke, bi lahko bila večja.«

Selitev čim prej 

Dobra desetina objekta pripada samostojnemu podjetniku Blažu Brenčiču. Njegov oče Bojan Brenčič, ki sinu pomaga pri uresničevanju poslovne zamisli ter zagonu dejavnosti, namenjeni ohranjanju in krepitvi zdravja, pove, da trenutno praznijo objekt in odstranjujejo dotrajane inštalacije. Za to je sam našel ugodnega izvajalca. V praznem objektu si bo vsak od petih lastnikov svoje prostore opremil glede na potrebe in dejavnost, ki jo bo izvajal. Brenčičevi bodo svoje prostore uredili predvidoma v šestih do devetih mesecih, odvisno od časa, ki ga bodo potrebovali za pridobivanje različnih dovoljenj, kajti opremljeni bodo z različnimi, tudi zahtevnimi sistemi. Za telovadnico je še posebej pomemben sistem prezračevanja, poudari Bojan Brenčič. 

poslovni-prostori-nekdanja-mura, plese, obrtna-cona, industrija, podjetja, murska-sobota
Jure Kljajić
Pet znanih podjetnikov je od družbe Inpos kupilo objekt nekdanje tovarne moških oblačil v skupni velikosti 5113 kvadratnih metrov.

Skoraj tisoč kvadratnih metrov površine si bo tu uredilo še podjetje Hipoing, ki mu je naložbo narekovala zelo hitra rast. »V nakup smo šli tudi zaradi priložnosti, ki se nam je ponudila, da oživimo nekaj, kar je ostalo v srcu vsakega Pomurca,« pove Tilen Kukel. Ob družinski navezi z nekdanjim podjetjem je to tudi neki izraz spoštovanja do vseh, ki so za te prostore ustvarjali in v njih delali. Prav to bi lahko bil navdih še za koga, da bi se pridružil pri nastajanju novega kampusa na nekdanjem Murinem dvorišču. »Stremimo tudi k temu, da bo naše podjetje raslo še naprej in da bomo s tem lahko ustvarili nova delovna mesta,« je še rekel Kukel. Upa, da bodo prostore pripravili za preselitev čim prej, predvidoma pa bo to junija. Na novo lokacijo bodo preselili tako delavnico kot storitvene dejavnosti, prav tako razstavni salon, za katerega imajo zdaj prostore v najemu. Prav njegovi ureditvi na novi lokaciji bodo posvetili posebno pozornost z namenom, da bo navdihujoč za stranke.

murina-zgradba murska-sobota podjetništvo