vestnik

(FOTO) V Neradnovcih s svečano sejo obeležili 22. občinski praznik

Maja Hajdinjak, 19. 8. 2019
Rok Horvat
Občinski praznik Občine Gornji Petrovci
Aktualno

V sklopu praznika so otvorili prenovljene prostore vaško-gasilskega doma in športnega centra

Minulo nedeljo so v Občini Gornji Petrovci praznovali že 22. občinski praznik, ki ga praznujejo na dan obletnice pristanka balona v Ženavljah, 18. avgusta 1934. Svečana seja se je odvila pod šotorom ob nogometnem igrišču v Neradnovcih, kjer so ob tej priložnosti otvorili tudi prenovljene prostore vaško-gasilskega doma, športnega centra in klubskih prostorov v Neradnovcih. Sejo je odprl podžupan občine Ernest Kerčmar, ki je pozdravil vse navzoče, sledil je govor župana Franca Šlihthubra. Občinski praznik ima v gornjepetrovski občini veliko težo, saj se ob tej priložnosti spomnijo dosežkov v preteklem letu in se zahvalijo vsem, ki s svojim delom prispevajo k prepoznavnosti občine, je povedal. Spomnil je na proslavo ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki se je dan prej odvila v Beltincih, in ob tem pozval vse prisotne, da ta dogodek še enkrat počastijo z bučnim aplavzom ter ob tem voščil vsem Prekmurcem. V svojem govoru je spomnil na vse investicije, ki si jih je občina zadala za tekoče leto, med njimi je bilo dokončanje obnove prej omenjenih prostorov v Neradnovcih, investirali pa bodo še v gradnjo prizidka k vaško-gasilskemu domu v Šulincih, gradnjo slačilnic v Gornjih Petrovcih, gradnjo ceste v Stanjevcih, gradnjo športnega igrišča in točilnega pulta z nadstreškom v Adrijancih. Vse investicije bodo občino stale 400.000 evrov. Poudaril je, da se na občini trudijo za vzdrževanje cest in urejanje okolice, čaka pa jih še urejanje kanalizacije in obnova vaških središč in vaško-gasilskih domov. Kritično je spregovoril o regijskih projektih, ki ne dosežejo vsake občine. Sam se zavzema za kvote, s katerimi bi bila občini dodeljena finančna sredstva, na ta način pa deluje že marsikatera občina, je še povedal. "Gorički župani smo v manjšini, zato nas večje občine vedno preglasujejo. Pričakujem, da vlada Republike Slovenije ne bo spremenila zakona o financiranju v škodo občin, da bomo še naprej lahko črpali nepovratna sredstva." Do leta 2022 pričakujejo do milijon 500 tisoč evrov sredstev. Sicer pa je v slogi moč delovnih ljudi in občanov, je zaključil župan.

Občinski praznik Občine Gornji Petrovci
Rok Horvat
Občinski praznik Občine Gornji Petrovci

Občina Gornji Petrovci, odbor Moja dežela – lepa in čista, vsako leto podeli tudi priznanja in nagrade v obliki vrednostnih bonov za najlepše urejene balkone in hiše. Prvo mesto med najlepšimi balkoni je dosegla Jožica Balek iz Neradnovec, druga je bila Lidija Kozic iz Peskovec in tretja Majda Kučan iz Gornjih Petrovec. Za najlepše urejeno hišo je prvo nagrado prejela Zdenka Cer, drugo Majda in Drago Grebenar, tretjo pa Ana Verner in Karel Gašpar, vsi iz Gornjih Petrovec.

Občinski praznik Občine Gornji Petrovci
Rok Horvat
Občinski praznik Občine Gornji Petrovci

Na svečani seji so podelili tudi občinska priznanja. Diplomo Občine Gornji Petrovci je prejelo Pohodno društvo Miroslav Viher Stanjevci, bronasto plaketo PGD Kükeč, srebrno plaketo ŠD Neradnovci, zlato pa Gasilska zveza Gornji Petrovci. Častni občan je postal Aleksander Ružič iz Gornjih Petrovec, diplomirani profesor geografije in zgodovine, za dolgoletno delo na družbenem in kulturnem področju ter raziskovanje lokalne zgodovine in geografskega prostora severovzhodnega Goričkega. Ružič je znan tudi kot pesnik in pisatelj, pisec številnih skečev za KUD Goričko, pesmi za ljudske pevce in godce TD Vrtanek ter Goričke klantoše. Pisal je za Pavliho, Porabje, objavil številne eseje in črtice ter krajše spise, tudi v goričkem govoru. Zanimajo ga tudi ljudski običaji in vse, kar je povezano z zgodovino teh krajev.

Občinski praznik Občine Gornji Petrovci
Rok Horvat
Občinski praznik Občine Gornji Petrovci

V imenu zbranih županov iz sosednjih občin je gornjepetrovski občini čestital tišinski župan Franc Horvat. Opozoril je tudi na razlike v sredstvih, ki jih dobijo ravenske občine v primerjavi z občinami na Goričkem. Spregovoril je tudi častni občan Aleksander Ružič, ki je opozoril, da smo ljudje v Prekmurju preveč duhovno skromni, in ta duhovna skromnost nas zavira v razvoju. "Vsak mora nekaj delati, tudi vsi, ki smo dobili priznanja, smo nekaj naredili." Dodal pa je, da bi Goričko moralo biti vzor celotni Sloveniji, saj se da kljub skromnim sredstvom veliko narediti.

Ob koncu je sledila še uradna otvoritev prenovljenih objektov, na kateri so nekaj besed spregovorili predsednik PGD Neradnovci Štefan Balek, Dean Sabo, predsednik Gasilske zveze Gornji Petrovci, Jože Balek, predsednik vaškega odbora Neradnovci, Mitja Štefanicki, predsednik ŠD Neradnovci in Dragica Balek iz Društva podeželskih žena Neradnovci, prenovljene objekte pa so blagoslovili tudi predstavniki treh veroizpovedi. V kulturnem programu so nastopili Gorički lajkoši in godci TD Vrtanek, kasneje pa je zbrane zabaval Drago Jošar. Za vse obiskovalce so pripravili tudi brezplačno pojedino.

gornji-petrovci občinski-praznik neradnovci