vestnik

V Občini Črenšovci bi radi zgradili dom za starejše občane

Andrej Bedek, 5. 2. 2021
Majda Horvat
Na zemljišču opuščene tovarne usnjene galanterije v Žižkih načrtujejo postavitev doma za starejše.
Aktualno

Svetniki podprli proračun za leto 2021. Največ razprave zaradi napovedane gradnje doma starejših v Žižkih na zemljišču opuščene tovarne usnjene galanterije Toko. Županja Vera Markoja ima zagotovila ministra Janeza Ciglerja Kralja.

Črenšovski občinski svetniki so podprli proračun za leto 2021, v katerem občina načrtuje 3,57 milijona evrov prihodkov in 4,22 milijona evrov odhodkov. Razprava se je vnela predvsem zaradi napovedane gradnje doma starejših v Žižkih na zemljišču opuščene tovarne usnjene galanterije Toko.

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je pojasnila, da sta se ona in državnozborski poslanec NSi Jožef Horvat iz Žižkov srečala z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Janezom Ciglerjem Kraljem (NSi) in mu predstavila idejo o domu za starejše. Minister se je po županjinih besedah zavezal, da bo projekt novega doma za starejše občane uvrstil v državni proračun za leti 2021 in 2022 ter da bo država predvidoma v celoti financirala investicijo. Eden od izračunov je, da bi bila naložba v dom s 150 posteljami vredna okoli 11 milijonov evrov, občina pa bi morala pridobiti le lastništvo zemljišča in pripraviti potrebno dokumentacijo. Slovenija namerava po napovedih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v letih 2021 in 2022 izvesti več investicij na področju varstva starejših.

Stari vrtec ne pride v poštev

Da je lokacija v Žižkih edina primerna, je na seji večkrat ponovila županja Vera Markoja. To je ugotovila občinska uprava po več pogovorih s strokovnjaki in predstavniki Upravne enote Lendava. V začetku je kazalo, da bi bila lahko najprimernejša lokacija starega vrtca, ki je v občinski lasti, saj bi potem občino bremenil le strošek priprave projektne dokumentacije. A se je kmalu izkazalo, da bi bila lahko ena od ovir cesta oziroma dostop do zemljišča, saj so se v preteklosti stanovalci v Otroški ulici, ko je še deloval vrtec, pritoževali nad prometom. Obstoječi objekt pa je še do leta 2023 vezan na enega od projektov LAS, prekinitev projekta bi za občino pomenila vračilo prejetih sredstev in verjetno tudi omejitev prijav na podobne razpise v prihodnje.

Za začetek 284 tisoč evrov

»V bistvu uresničujemo idejo, ki je v občini stara že vsaj 20 let. Z gradnjo bi končno lahko zagotovili primerno institucionalno varstvo našim občanom, saj bomo tako razvili sodobno varstvo starejših, kar je tudi naš cilj v občinskem razvojnem programu,« je med predstavitvijo proračuna poudarila Markojeva. Kot je dejala, bi se z domom odprlo tudi najmanj 20 delovnih mest za občane Občine Črenšovci, priložnost pa bi lahko izkoristili domači gospodarstveniki in lokalni ponudniki hrane ter drugih storitev. Županja je svetnike pozvala, naj glasujejo za proračun, v katerem je 284 tisoč evrov namenjenih za nakup zemljišča v Žižkih, rušenje starega tovarniškega objekta in izdelavo potrebne dokumentacije za gradnjo doma za starejše.

Največ je razpravljal svetnik Damijan Hozjan. Poudaril je, da sicer podpira gradnjo doma, vendar ne za vsako ceno. Menil je, da je še vedno preveč vprašanj brez odgovorov, med drugim, ali bo to samostojni dom ali bo občina pri tem sodelovala z zunanjim partnerjem, ki že opravlja to dejavnost. »V preteklosti smo pri več naložbah tako hiteli, potem pa se nam je običajno zalomilo,« je poudaril Hozjan, ki ga je zmotilo, da so stroške za projekt doma starejših v predlog proračuna uvrstili šele v drugem branju, o tem pa je dva dni pred občinsko sejo razpravljal le odbor za proračun, finance in gospodarske dejavnosti. Na decembrski seji, ko so prvič govorili o proračunu za leto 2021, je poslanec Horvat svetnikom predstavil podrobnosti morebitne prijave na državni razpis, vendar takrat še niso imeli finančnega okvira naložbe.

črenšovci, toko, dom-starejših
Majda Horvat
Na zemljišču opuščene tovarne usnjene galanterije v Žižkih načrtujejo postavitev doma za starejše.

Ali jim bo lahko pogledala v oči

Županja je svetnikom odgovorila, da je treba izkoristiti priložnost, ki se ponuja, saj ni nujno, da bo občina še kdaj dobila možnost ureditve varstva starejših občanov. »Prejela sem veliko klicev ljudi, naj zgradimo dom v občini, saj zdaj naše starejše občane pošiljamo v dom v Lendavi in drugam. Ne vem, ali bom lahko tem občanom, ki so me klicali, in tudi drugim pogledala v oči, če ne bomo vsaj poskušali s prijavo na razpis,« je razmišljala Vera Markoja.

Romana Kolenka pa je zanimalo, kakšna so dejanska zagotovila, da bo država podprla gradnjo doma. »Upam, da se ne bo zgodilo, da bomo 300 tisoč evrov vložili v nekaj in potem ostali le pri obljubah.« Županja je še enkrat ponovila, da ima zagotovila ministra Ciglerja Kralja.

Svetnik Miha Horvat, sicer poslančev sin, je prav tako sodeloval v razpravi. Oklevanje nekaterih svetnikov ga je vznejevoljilo. »Treba se je odločiti, ne pa mencati. Zdaj še sam ne vem, ali ste za dom ali ste proti. Vem le eno – treba je napeti vse sile, da projekt spravimo skozi. Najbrž je precejšnje zanimanje med občinami za gradnjo domov za starejše po Sloveniji, pa tudi časa ni več veliko na voljo. Proračun moramo sprejeti danes, druge rešitve ni,« je bil jasen Horvat.

Pestra zgodovina

Kraj, kjer naj bi postavili dom za starejše, ima zanimivo zgodbo. Stari del objekta so konec sedemdesetih let udarniško zgradili vaščani Žižkov, nepozidano zemljišče ob njem je bilo last gasilskega društva. Po sklepu Vaškega odbora Žižki in pogodbi, ki jo je sklenil izvršni svet nekdanje Občine Lendava, pa je bilo to nekoč splošno ljudsko premoženje podarjeno tedanjemu podjetju Toko z namenom pridobitve delovnih mest. Zaradi stečaja podjetja Dani & Eli, ki je tu nadaljevalo proizvodnjo usnjene galanterije, in bančne hipoteke je celotno nepremično premoženje prešlo v last banke. Občina ga torej mora odkupiti.

črenšovci dom-starejših žižki