vestnik

V Pomurje deset znakov kakovosti

Ines Baler, 19. 9. 2020
Osebni arhiv
Obiskovalci prireditve so lahko dobrote s slovenskih kmetij tudi poskusili in kupili. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Pomurskim kmetijam 40 zlatih znakov – Potrošnikom približujejo domače izdelke

V minoritskem samostanu na Ptuju so podelili priznanja za dobrote slovenskih kmetij. Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) so v sodelovanju z drugimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi ter ob podpori ministrstva za kmetijstvo pripravili 31. državno razstavo in ocenjevanje prehranskih izdelkov. Na ocenjevanju so lahko sodelovali kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisani v register kmetijskih gospodarstev pri pristojnem ministrstvu, njihove izdelke v 14 kategorijah pa je ocenjevala strokovna komisija. Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora, je dejal, da v okviru razstave že več kot 30 let senzorično ocenjujejo, razstavljajo in prodajajo slovenske dobrote, s tem pa sistematično gradijo njihovo tržno prepoznavnost. »Projekt smo že v začetku zastavili širše, saj zraven pospeševanja prodaje opravlja tudi funkcijo ozaveščanja potrošnikov ter spodbujanja in podpore domačega pridelovalca,« pove. Letos je ocenjevanje zaradi epidemije potekalo v nekoliko drugačnem časovnem okviru kot sicer, so pa tako ocenjevanje kot končno prireditev kljub vsemu izpeljali. »Tudi letos so strokovne komisije slovenske dobrote ocenile kot zelo kakovostne. To oceno si zaslužijo zaradi svežine, okusov, vonjav, barve, teksture ter splošnega videza. S tem bistveno presegajo dobrote, ki so izdelane na industrijski način,« še poudari Pribožič in doda, da je v domače izdelke vloženega veliko truda, znanja, izkušenj, ročnih spretnosti ter ljubezni in entuziazma.
Znaki kakovosti
Na 31. ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij je bilo podeljenih 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih priznanj, poleg tega pa še 91 znakov kakovosti. Tega dobi izdelek, ki je trikrat zapored dosegel zlato priznanje. Iz Pomurja so znake za kakovost dobili kmetija J.A.N.A iz Dobrave za naravni sok aronije, sadjarstvo Ficko iz Rogašovec za marmelado iz aronije in hruške viljamovke ter ekstra domačo marmelado jagoda, Greta Ferencek iz Vučje Gomile za rezane jalapene v kisu, kmetija Gregorec iz Čakove za toplo stiskano bučno olje, Ivan Horvat s Petanjec za vinjak, Gregor Belak iz Radenskega Vrha za vino traminec – pozna trgatev, Franc Zavec iz Gornjih Slaveč za navadni jogurt, kmetija Vrzel iz Turjanskega Vrha za sir za žar z olivami, Marija Hren iz Srednje Bistrice za čaj za boljše počutje ter kmetija Sever s Cvena za prleško tünko. 


Pomurski prejemniki zlatih znakov
Sokovi:
 bio aronija – 100 % naravni sok aronije, kmetija J.A.N.A., Dobrava; jabolčni sok, Bašovi, Kovačevci; bio grozdni sok, kmetija Dervarič, Žižki; grozdni sok, eko ingverjev sok z limono in jabolkom, jabolčni bistri sok, jabolčni motni sok, Ekološka kmetija Trstenjak, Stročja vas.
Marmelade: ekstra domača marmelada jagoda, ekstra domača marmelada bezeg-breskev, domača mešana marmelada aronija-hruška viljamovka, sadjarstvo Ficko, Rogašovci; ščipkov legvar, Franc Ažmah, Dolenci. 
Konzervirane vrtnine: bučni namaz, domačija Ros, Vučja vas; prikuha iz stročjega fižola, sladko-kisle bučke, Irena Podpečan, Beznovci; praženo bučno seme, kmetija Vitez, Tešanovci; rezani jalapeni v kisu Tete Grete, Greta Ferencek, Vučja Gomila. 


Olja: orehovo olje, turistična kmetija Dervarič, Kopriva; toplo stiskano bučno olje, kmetija Grobnik, Nasova; bučno olje, kmetija Mikola, Brezovci; sončnično olje, domačija Ros, Vučja vas; jedilno nerafinirano sončnično olje, Benjamin Šarkanj, Nuskova; toplo stiskano bučno olje, kmetija Gregorec, Čakova; tikvin oli, Danilo Hajdinjak, Rogašovci. 
Med: ajdov med, predelava čebeljih pridelkov Terezija Škerlak, Vaneča. 
Mesni izdelki: prleška tünka, kmetija Sever, Cven; prleška tünka, kmetija Vargazon, Cven.
Žgane pijače: domače žganje breskev, sadjarstvo Ficko, Rogašovci; vinjak, Ivan Horvat, Petanjci. 


Vino: traminec – pozna trgatev, Gregor Belak, Radenski Vrh.
Mlečni izdelki: domači jogurt, kmetija Krajnc-Dirnbek, Zagajski Vrh; sir za žar, kmetija Šukar, Bodonci; navadni jogurt, Franc Zavec, Gornji Slaveči; sir za žar z olivami, kmetija Vrzel, Turjanski Vrh. 
Izdelki iz žit: pirini mašinski keksi, Sonja Kološa, Andrejci; rženi kruh, krofi, kmetija Vrabelj, Mota; domači kruh, Milena Golinar, Vučja vas; očke, kmetija Vaupotič, Babinci.
Suho sadje: jabolčni čips, Patrik Letina, Selo. 


Čaji: čaj za boljše počutje, Marija Hren, Srednja Bistrica; domači rmanov čaj, Jožica Prelec, Zagajski Vrh. 

znak-kakovosti kmetijstvo
Kaj zdaj berejo drugi