vestnik

Število električnih avtomobilov se povečuje. Toliko polnilnic imamo v Pomurju

D. N., 3. 10. 2021
Vanesa Jaušovec
Največ polnilnih postaj za električne avtomobile v Pomurju je v Mestni občini Murska Sobota. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Število avtomobilov na električni pogon se v Sloveniji vsako leto povečuje.

 Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo do konca leta 2020 skupno registriranih nekaj več kot 1.617.000 cestnih vozil, od tega 3670 električnih avtomobilov, kar je 0,3 odstotka vseh lani registriranih osebnih vozil. Število električnih avtomobilov se je lani v primerjavi z letom 2019 povečalo za kar 84 odstotkov. Zaradi večanja števila tovrstnih vozil je tudi v Sloveniji bolj razvit trg elektromobilnosti, ob tem pa je pomembno, da je dobro razvejena tudi polnilna infrastruktura.

električna-polnilna-postaja, avtomobili, elektricni-avto
Vanesa Jaušovec
Polnilne postaje za električne avtomobile so lahko samostoječe ali pritrjene na drogu ali steni. Foto Vanesa Jaušovec

Pomembno vlogo na trgu elektromobilnosti imajo ponudniki storitev polnjenja električnih vozil in upravljavci polnilne infrastrukture. Ti postavljajo polnilne postaje na najprimernejših lokacijah, postaje redno vzdržujejo in jih dajejo v uporabo ponudnikom storitev polnjenja, ki imajo neposreden stik z lastniki in vozniki električnih osebnih vozil, s katerimi sklenejo tudi pogodbo o zagotavljanju polnjenja električnih vozil. Storitve polnjenja električnih vozil v Sloveniji ponuja več ponudnikov, ki so razvili dokaj dobro mrežo polnilnih postaj, poleg javnih ponudnikov pa je vse več tudi zasebnih, ki uporabnikom električnih vozil omogočajo polnjenje na domačih vtičnicah.

polnilnica za električna vozila, Apače
Občina Apače
Polnilnica za električna vozila na parkirišču pri občinski zgradbi v Apačah.

Med javnimi ponudniki z razvejeno mrežo polnilnih postaj po Sloveniji so Elektro Ljubljana, Petrol, ki storitev polnjenja ponuja na svojih bencinskih servisih po celotni državi, Dravske elektrarne Maribor, Elektro Maribor, ki ima večino svojih postaj postavljenih v Mariboru in na širšem območju Štajerske ter Pomurja, Elektro Gorenjska, Elektro Celje in Elektro Primorska.

Pred uporabo javnih polnilnih postaj morajo lastniki električnega avtomobila izbrati svojega ponudnika storitve polnjenja in z njim skleniti pogodbo o dostopanju do njegovih polnilnih postaj. Če tega ne storijo, lahko uporabljajo le tiste javne polnilne postaje, ki dovoljujejo polnjenje brez predhodne prijave uporabnika. Gre za tako imenovani sistem gostovanja uporabnikov na polnilnih postajah drugih ponudnikov, ki omogoča uporabo polnilnih mest tistih ponudnikov, ki v sistemu gostovanja sodelujejo. 

V Pomurju 44 postaj

Po zadnjih podatkih ene od spletnih aplikacij, s pomočjo katerih je mogoče preveriti število polnilnih postaj v Sloveniji, jih imamo trenutno v Pomurju 44, največ jih je v Mestni občini Murska Sobota, 16. Polnilne postaje delimo glede na način polnjenja na pametne in navadne, glede na način uporabe na zasebne, polzasebne oziroma poljavne in javne ter glede na način namestitve na stenske, samostoječe ali na drogu. Od vrste polnilne postaje in priključka je odvisen tudi čas polnjenja električnega avtomobila, ki je lahko od 30 minut do dvanajst ur.

električni-avtomobili električna-energija elektromobilnost
Kaj zdaj berejo drugi