vestnik

Zdaj se polnijo že turistične kmetije in apartmaji

STA, 1. 8. 2020
Nataša Juhnov
Dobra turistična sezona se pomurskemu turizmu obeta tudi avgusta.
Aktualno

Konec julija je v Pomurju zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki zaostaja le za Portorožem in Izolo, poroča danes STA. Zelo dobra zasedenost turističnih zmogljivosti se v Pomurju obeta tudi v avgustu.

Po unovčenih bonih Moravskih Toplicam sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota. Čeprav natančnih podatkov ni, ker prihajajo z zaostankom, tudi Finančna uprava RS (Furs) ima zadnje za 15. julij, predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek z gotovostjo trdi, da so tako rekoč vse zmogljivosti zasedene.

Gostje so večinoma Slovenci s turističnimi boni, v Pomurje je zašlo le nekaj avtobusov s Češke in iz Nemčije.


Čeprav velikega izpada dohodka v marcu, aprilu in maju po besedah Kamenška ne bodo nadomestili, so boni za Pomurje velika pomoč, tudi zato, ker je julij eden najslabše zasedenih mesecev. Turisti namreč prihajajo v pokrajino še vedno predvsem zaradi toplic in zdravilišč.
Prav teh je v občini Moravske Toplice največ, poleg treh v Termah 3000 je tu še hotel Vivat, v katerem je po podatkih Fursa največ obiskovalcev, več kot tisoč, izkoristilo bone, sledita hotela Ajda in Livada v Termah 3000.

moravske toplice, turizem, sončenje
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Tudi v Vivatu so mnogi Slovenci vnovčili svoje bone.

Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač pravi, da so boni zelo dobra rešitev in da so zdaj lahko zapolnili sobe še tisti, ki so nad dejavnostjo že malo obupali. Konec marca turistov skoraj ni bilo, zdaj pa so gostje zasedli tudi turistične kmetije in apartmaje, tako da je dnevno v občini okoli 1300 turistov. Glavač pa priznava, da je ob plusih zaradi "drugačnih" gostov zaznati tudi kakšen minus in turistično anekdoto. Lani je občina od turistične takse dobila okoli 600 tisoč evrov, vložili so jih predvsem v delovanje Turistično-informativnega centra (Tic) in promocijo ter komunalno infrastrukturo, ki je bolj ali manj povezana s turizmom, od kolesarskih poti do urejevanja ulic in razsvetljave.

9a99ccf413a3ed4c2ae12efa95563247
Nataša Juhnov
Bioterme Mala Nedelja.

V občini Veržej so unovčeni boni predvsem na račun Term Banovci, v Murski Soboti pa ob veliki zasedenosti prenočišč opažajo tudi veliko večje zanimanje turistov za odkrivanje mesta in regije, med drugim tudi večji obisk ob Soboškem jezeru.

ec8172871f331e33ae11f3412790aa72
Aleš Cipot
Pogled na Expano in soboško jezero.

Precejšnja sprememba pa je vidna na eni od najbolj znanih pomurskih in slovenskih turističnih točk, lendavskem Vinariumu. Velikih skupin izletnikov je manj, zato pa prihajajo manjše skupine, družine in posamezniki. Tudi v Gornji Radgoni je opazen predvsem obisk individualnih gostov, Bioterme pri Mali Nedelji v ljutomerski občini so prav tako zasedene do jeseni.

Nataša Juhnov
Kamp v Moravskih Toplicah.
turizem regije