vestnik

V Pomurju letos že 118 nedovoljenih prehodov državne meje

Vestnik, STA, 14. 7. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Policija je v prvem polletju obravnavala 3343 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj tretjino manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 5127. Podatki kažejo na nižjo rast številk od pričakovane, pri čemer so najpogosteje obravnavali Afganistance, vse več pa je v zadnjem času tudi državljanov Bangladeša.

Kot ugotavljajo na policiji, je po drugi strani že nekaj časa opazno močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana in predvsem Maroka. Na število nedovoljenih migracij še vedno vpliva omejena mobilnost zaradi omejevanja pandemije covida-19, še dodajajo. Zmanjšalo se je število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, kar pa ne velja za državljane Pakistana. Migranti sicer še vedno po nastanitvi v azilnih zmogljivostih največkrat nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. 

Največ nedovoljenih vstopov na notranjih mejah so v zadnjem času obravnavali iz Madžarske, kar kaže na to, da se očitno problematika na tej meji povečuje. Letos je največ ilegalnih migrantov prišlo iz Afganistana, sledijo državljani Bangladeša in Pakistana.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota je bilo letos zabeleženih 118 nedovoljenih prehodov državne meje, v letu 2020 pa 53. 

policija meja migracije statistika
Kaj zdaj berejo drugi