vestnik

Splošna bolnišnica Murska Sobota še naprej zaprta, v Pomurju za zdaj brez obolelih

Vestnik.si, STA, 8. 3. 2020
Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota. Slika je simbolična.
Aktualno

V Sloveniji so potrdili štiri nove primere okužbe s koronavirusom, skupno jih je tako že 16.

Slovenija še zdaleč nima epidemije koronavirusa, je na današnji novinarski konferenci na vladi poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat, ki upa, da jo bo z uvedenimi ukrepi mogoče preprečili. Glede pozivov k zapiranju šol je poudarila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosed še vedno glavni ukrep higiena rok.

Tudi naše sosede poudarjajo, da je v tem trenutku najbolj primeren ukrep umivanje rok in da bolni z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi, je poudarila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot je opozorila, je virus covid-19 "marsikje okoli nas, v Avstriji, Švici in Italiji. Osebe, ki se tam gibajo, se srečujejo tudi z drugimi okuženimi osebami. Zato je izredno pomembno, da smo pri prepoznavanju simptomov okužbe pozorni, da opazujemo svoje zdravstveno stanje, smo pozorni na kašljanje, vročino, težave pri dihanju. Če se to pojavi, ne hodimo nikamor, ampak pokličemo svojega osebnega zdravnika," je ponovila.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota do nadaljnjega velja prepoved obiskov. »Prepoved velja za obiske vseh bolnikov, vključno s poslovnimi obiski. Naročila in informacije o zdravstvenem stanju hospitaliziranih pacientov lahko svojci dobijo samo na javno objavljenih in dostopnih telefonskih številkah. Vstop v Urgentni center je omejen na eno vstopno točko, in to zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Za paciente, naročene na ambulantne obravnave, bodo urejene vstopne točke, ki bodo jasno navedene na območju bolnišnice. Drugi vhodi v bolnišnico bodo do nadaljnjega zaprti. Ukrepe uvajamo, da bi čim bolj omejili možnost širjenja okužbe s koronavirusom,« so že v petek sporočili iz bolnišnice.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder pa je opozoril, da v soboto zvečer ponekod niso upoštevali odredbe o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih. "Danes smo dobili informacije, da je bilo sinoči kljub prepovedi odprtih veliko lokalov. Preverili bomo, ali za to obstajajo sankcije. Če tega ni, jo bomo dopolnili," je dejal. Ravnanje organizatorjev je označil kot neodgovorno. Znova je pozval vse ljudi in institucije, naj prepoved zbiranja striktno upoštevajo. "Zaradi tega bo nastala tudi gospodarska škoda, a zaščita prebivalstva je na prvem mestu," je dodal.

bd4bd0f382b3fad08f3dd2ce2edffb83
Nataša Juhnov
Splošna Bolnišnica Murska Sobota. Slika je simbolična.

V ponedeljek se bo sestal svet za nacionalno varnost. "Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga tudi sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem," pa je pojasnil premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Zavrnil je očitke, da ni bil svet sklican že prej in da niso bili sprejeti bolj ostri ukrepi za obvladovanje virusa.

Poudaril je, da bi lahko ministrstvo za zdravje razglasilo epidemijo tudi brez sveta za nacionalno varnost, če bi razmere to terjale. "Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol," je izpostavil. "A pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe," je še dodal.

Nekaj ukrepov ob pojavu novega koronavirusa

- prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi; velja za prireditve v objektih, pa tudi pod šotori, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje

- priporočajo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi

- prepoved obiskov v domovih za starejše

- v slovenskih bolnišnicah že minuli teden začeli prepovedovati obiske hospitaliziranih

- v UKC Ljubljana od ponedeljka dalje ne bo pouka in vaj za vse študente in dijake zdravstvenih programov

- ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vsem izvajalcem predlagalo, da nemudoma sprejmejo ukrep popolne prepovedi obiskov v domovih za starejše

- številne slovenske fakultete začele sodelavce in zaposlene pozivati, naj ostanejo doma, če imajo znake bolezni

- v DZ nameravajo v prihodnje omejiti obiske v parlamentarnih prostorih

- posamezne šole so se odločile za odpovedi šolskih dejavnosti in dogodkov, čeprav po oceni ministrstva to ni potrebno

- zdravstvenim delavcem svetujejo, da ne hodijo na kongrese, izobraževanja in druge večje prireditve

- Cankarjev dom je odpovedal vse dogodke z več kot 100 obiskovalci, tudi sicer se vrstijo odpovedi javnih dogodkov

- MZZ zaradi novega koronavirusa odsvetuje vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države

- MZZ svetuje ponoven razmislek glede potovanj v tujino in preložitev nenujnih

koronavirus pomurje sbms