vestnik

V Pomurju visok delež pretežkih otrok

A. N. R. R., 8. 6. 2020
Profimedia
Prekomerna teža ima sicer številne dolgoročne škodljive posledice, povzroča pa tudi številne bolezni in druge težave v otroštvu.
Aktualno

V Sloveniji ima 24,5 odstotka otrok in mladostnikov indeks telesne mase nad mejno vrednostjo prekomerne prehranjenosti, v Pomurju pa je takih kar 29,3 odstotkov, kažejo letošnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o zdravju prebivalstva. Preverili smo, kako pa je z otroci in mladostniki v pomurskih občinah?

Najvišji delež pretežkih otrok in mladostnikov je v spodnjeposavski regiji, 29,5 odstotka, najnižji pa v osrednjeslovenski, 20,9 odstotka. V pomurski regiji po deležu pretežkih otrok le za 0,02 odstotka zaostajamo za spodnjeposavsko regijo in smo tik pod vrhom. Delež otrok in mladostnikov, ki imajo težave s prekomerno težo, tudi v pomurski regiji iz leta v leto rase.   

Na NIJZ poudarjajo, da je v Sloveniji zaskrbljujoč trend naraščanja prekomerne telesne mase in debelosti pri otrocih in mladostnikih. V zadnjih petindvajsetih letih se je delež debelih fantov v starosti od 7 do 18 let povečal s 5,5 na 12,7 odstotkov, pri dekletih v istem starostnem obdobju pa s 3,3 na 7,9 odstotkov.

9952120634360dfc7fd06271d87827cd
Arhiv Epa
Med pomurskimi otroci in mladostniki je skoraj največji delež tistih, ki so prekomerno hranjeni. Nekatere občine glede tega še posebno izrazito odstopajo.

Prekomerna hranjenost otrok v pomurskih občinah, kjer je delež (%) najnižji

Velika Polana     23, 4

Gornja Radgona  23,5

Radenci             25,1

Razkrižje            25,3

Ljutomer           26,1

Črenšovci         26,5

Prekomerna prehranjenost otrok, ki po svetu hitro narašča, pomembno vpliva na kakovost  življenja, hkrati pa je povezana s številnimi dejavniki tveganja za srčne in druge kronične bolezni kasneje v življenju. Med njimi so povišane maščobe v krvi, neodzivnost na inzulin in povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, povišan arterijski tlak in zgodnjo aterosklerozo, ob tem opozarjajo na NIJZ.



Zaradi velikega vpliva na javno zdravje je trende prekomerne prehranjenosti pri otrocih po navedbah NIJZ treba pozorno spremljati. Lokalna skupnost ima pomembno vlogo pri omogočanju prostočasnih rekreativnih dejavnosti otrok in zmanjševanju neenakih možnosti za vključevanje v športne dejavnosti, ki zmanjšujejo tveganje za debelost.

Debelost je sicer pogosteje prisotna pri nižje izobraženih in revnejših prebivalcih ter je v veliki meri posledica različnih prehranjevalnih navad med različnimi družbenimi sloji.

Indeks telesne mase (ITM) je groba mera, ki se uporablja za razvrščanje v razrede prehranjenosti, pojasnjujejo na NIJZ. Daje le približno oceno prehranjenosti, razvrščanje v razrede prehranjenosti na podlagi tega kazalnika pa ni zanesljivo, saj je odvisno od stopnje biološke zrelosti otroka ali mladostnika in sestave telesa. Podatke o telesni višini in telesni masi, ki so potrebni za izračun ITM, so pridobili iz programa SLOfit, v katerega je vsako leto vključenih okrog 96 odstotkov vseh osnovnošolskih otrok in mladostnikov.

Prekomerna hranjenost otrok v pomurskih občinah, kjer je delež  (%) najvišji

Šalovci  46,9

Dobrovnik 41,4

Kuzma   41,4

Odranc   39,4

Cankova 39,1

Veržej  38,7

zdravje nijz
Kaj zdaj berejo drugi