vestnik

V pomurski regiji delež britanske različice stoodstoten

Vestnik, 29. 4. 2021
Jure Zauneker
Oddelek za laboratorijsko diagnostiko
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister brez resorja, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač, državna sekretarka v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Monika Kirbiš Rojs, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Slovenija se nahaja v oranžni fazi, je dejala vladna govorka Maja Bratuša in dodala, da so epidemiološke razmere v nekaterih regijah boljše, zato so te v rumeni fazi sproščanja. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni državi je 438,9, v pomurski regiji pa 357,7. Tedenska incidenca v Sloveniji znaša 210,5, v Pomurju 169,6. 

Zvonko Černač je predstavil slovenski načrt za okrevanje in odpornost. Slovenija je doslej sprejela osem paketov pomoči, njihova vrednost je več kot tri milijarde evrov, ohranjenih je bilo na deset tisoče delovnih mest, upad gospodarske rasti pa je bil nižji kot bi bil sicer. Dodal je, da država ohranja dobro bonitetno oceno. 

Černač poudarja, da je po letu kriznih razmer čas za akcijo. Država sledi cilju spodbujati ekonomsko, socialno in teritorialno kohezijo Unije. 

20200508-01003848
STA
Zvonko Černač

Naša država bo iz evropskega sklada koristila sredstva v višini 1,8 milijarde nepovratnih sredstev. Projekti bodo zajemali štiri področja, in sicer zeleni prehod, digitalna preobrazba, pametna, trajnostna in vključujoča rast ter zdravstvo in socialna varnost. Izvedi bodo projekte, ki so izvedljivi do konca leta 2026. 

Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je predstavila najnovejše ugotovitve glede novih različic koronavirusa. V državi je delež te različice 90-odstoten. V Pomurju je delež britanske različice stoodstoten. 

zvonko-černač novi-sevi konferenca vlada koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi