vestnik

V pomurski regiji lani ustvarjenih 739 tisoč prenočitev. Kapacitete so bile v času odprtja popolnoma zasedene

I. B., 30. 3. 2021
Nataša Juhnov
»Povpraševanje na trgu se preusmerja s skupin na individualne goste, aktivne turiste, ki neorganizirano sami raziskujejo regijo.«
Aktualno

83 odstotkov je bilo slovenskih gostov in ti so napovedali vrnitev. Turistični delavci bi si odprtja želeli že včeraj, preostane jim le čakanje.

Začetek turistične sezone je od odvisen od sproščanja veljavnih ukrepov in omejitev po popolnem zaprtju države, prve rezervacije in povpraševanja pa turistični ponudniki že nekaj časa opažajo. 

V Pomurje je v letu 2020 prišlo 217.912 turistov, kar je za 37 odstotkov manj kot leto prej. Ustvarjenih je bilo 739.772 prenočitev, predlanskim milijon in sedemdeset tisoč.

»Napovedi za leto 2020 so nakazovale rekorden obisk naše destinacije, smo pa lahko kljub vmesnemu zaprtju turističnega sektorja zaradi epidemije vsaj delno zadovoljni z obiskom v Pomurju,« pravi Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze (PTZ). Doda, da je bila regija v lanski raziskavi Slovenske turistične organizacije Ocena potenciala domačega gosta zaznana kot četrta najbolj obiskana. Pred Pomurjem so bile le obalna, gorenjska in savinjska regija. Razveseljivo je, da so sodelujoči v raziskavi zadovoljstvo z destinacijo ocenili s povprečno oceno 4,4, možnih je bilo pet točk. Prav tako bi 60 odstotkov domačih gostov obisk Pomurja priporočilo drugim.

2404491f1b41c0015c32c62a3f29bfd2
fotografija Nataša Juhnov
Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze.

»Po relevantnosti regija pridobiva priljubljenost in se kaže kot ena ključnih regij v vzponu. Kot najbolj značilni elementi podobe regije so izpostavljena zdravilišča in bogata gastronomska ponudba z lokalnimi in sezonskimi sestavinami,« pravi Kamenšek in doda, da se lahko doseganje rezultatov pripiše okrepljeni promociji na domačem trgu, razvoju novih produktov in intenzivnemu povezovanju turističnih deležnikov znotraj destinacije.

Bližina narave
Podatkov, katere izletniške točke so bile lani najbolj obiskane, PTZ še nima, sogovornik pa pojasni, da statistični podatki kažejo, da je bil upad gostov najmanjši na turističnih kmetijah z nastanitvijo. V nekaterih primerih je bil obisk celo večji kot v preteklih letih. Opaziti je bilo tudi interes za prenočevanje v glampingih in razpršenih hotelih. »Sam sem v poletnih mesecih in tudi jeseni štirikrat iskal prosto sobo v celotni regiji, a je nisem našel. Zasedenost je bila nenormalno dobra, opažam tudi, da se nastanitvene zmogljivosti še dograjujejo,« pove Kamenšek.

Triinosemdesetodstotni delež vseh turistov so lani tvorili slovenski gostje. Med tujci so prevladovali tisti z nemško govorečega območja, sledili so Čehi, Italijani, Hrvati in Madžari. Podoben trend je bilo opaziti že leta 2019, ko so 54 odstotkov prenočitev ustvarili Slovenci. »Tisti gostje so se lani vračali, ob tem pa prihajali še novi,« doda sogovornik.

pomurje, prvomajski-prazniki, turizem, reportaža, oddih, dopust
Nataša Juhnov
Nekatere izletniške točke so v preteklih tednih že obiskali turisti iz drugih regij.

Kamenšek že nekaj let poudarja, da se turizem spreminja. »Povpraševanje na trgu se preusmerja s skupin na individualne goste, aktivne turiste, ki neorganizirano sami raziskujejo regijo.« V regiji je v minulih letih raslo število nočitev, po drugi strani pa se je krajšala povprečna doba bivanja. »To kaže, da se segment gostov spreminja. Nimamo zgolj gostov v zdraviliščih, ki pridejo za en teden, ampak k nam prihajajo turisti večkrat in za krajši čas. So aktivni, radi raziskujejo, si več privoščijo in želijo doživeti kaj novega,« opiše in kot primer navede kolesarje, pohodnike in kulinarične turiste, ki v regijo pridejo z namenom spoznavanja kulinaričnih dobrot.

Sektor diha na škrge


Neznanka je, kdaj si lahko turistični delavci obetajo zagon dejavnosti. Kamenšek se nadeja, da vsaj pred prvim majem. Opaziti je že opcijske rezervacije, kar po njegovem mnenju kaže na to, da bi bila lahko sezona uspešna. »Mi smo vsekakor pripravljeni, naša želja je, da bi se odprtje zgodilo že včeraj, ne jutri. Smo pa žal v situaciji, ko nam drugega kot čakanje ne preostane.« Državna pomoč v obliki turističnih bonov in subvencioniranega čakanja na delo je dobrodošla predvsem pri ohranitvi delovnih mest, toda predsednik PTZ meni, da je to gašenje ognja, ne pa požara. 

Rezervacije že prihajale
Ne glede na lansko krajšo turistično sezono so z obiskom zadovoljni na turistični kmetiji Puhan v Bogojini. Katarina Puhan pravi, da so prihajali gostje iz vse Slovenije, v preteklih dneh pa so zaznavali povpraševanje za oddih v prihodnjih mesecih. »Imamo že nekaj rezervacij za maj in junij. Tudi zanimanja turističnih skupin je veliko, ampak na koncu se vedno doda, ko bo mogoče. Ponudbe so v glavnem pripravljene in čakamo na odprtje.« Puhanovi pričakujejo dobro sezono, navsezadnje so bili gostje lani tako navdušeni nad Prekmurjem, da so že takrat napovedali vrnitev. Turisti so pri njih v povprečju prenočili trikrat ali štirikrat, v poletnih mesecih so prevladovale srednje generacije, proti jeseni pa starejši. Omeni še, da je veliko gostov prišlo zaradi želje spoznati lokalno kulinariko, in se nadeja zagona turistične dejavnosti, kakor hitro bo mogoče.

54eafddf82f29fc6db4c544bb6018e61
Nataša Juhnov
Katarina Puhan, nosilka turistične kmetije iz Bogojine, pravi, da so lani prihajali gostje iz vse Slovenije, ima pa že nekaj rezervacij za maj in junij. Tudi zanimanje turističnih skupin je veliko, tako da čakajo na odprtje.

Tudi na desnem bregu Mure, na turistični kmetiji Vrbnjak v Kuršincih, so bili z zasedenostjo v času odprtja zadovoljni. »Sezona na splošno je bila slaba, ko pa so turisti lahko uveljavljali bone, je bil obisk zelo dober,« pove Anton Vrbnjak. Doba bivanja pri njih je bila v povprečju enaka kot pri Puhanovih, prevladovale so družine z otroki. Največ gostov je k njim prišlo iz osrednje Slovenije, Primorske in Dolenjske, vedno več poudarka ti dajejo domačim domačim izdelkom. Tudi pri Vrbnjakovih se interes za dopustovanje kaže, za zdaj prevladujejo rezervacije za čas prvomajskih praznikov.

turizem pomurje številke ocena napovedi