vestnik

V pomurskih pekarnah zaznane manjše kršitve

Vestnik, 11. 11. 2019
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V javnosti so spet zaokrožile inšpekcijske odločbe, ki jih je izdala Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHHR) pri nadzoru pekarn. Koliko pomurskih pekarn je tokrat na seznamu?

Tokrat je spletna stran 24ur.com razkrila pekarne, v katerih je inšpekcija zaznala kršitve v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Skupno je na listi 32 pekovskih obratov, med njimi tudi pet pomurskih. To so Štručka Rogašovci, Pekarna Biga (Radenci), Pekarna Nezaj (Ljutomer), Pekarna Arena (Murska Sobota) ter Mlinopek. (S klikom na posamezno pekarno se vam odprejo inšpekcijske odločbe.)

Med drugim so inšpektorji v teh odločbah navedli, da mora kakšna od pekarn med kemijskimi dejavniki tveganja prepoznati transmaščobne kisline, izvajati nadzor nad časom pogrevanja olja in doseženo temperaturo med cvrtjem, očistiti fritezo. Pojavljata se tudi zapisa: "Umivalnik določen za umivanje rok, ki je pozicioniran v pekarni, opremiti s sredstvi za higienično sušenje rok in zagotoviti tudi ustrezno sredstvo za umivanje rok," ali "Pri umivalniku, ki je nameščen v proizvodnem prostoru pekarne in določen za umivanje rok namestiti sredstva za higienično sušenje rok." Kršitve pa se nanašajo tudi na skladiščenje žit ter sanacijo poškodovanih keramičnih ploščic. 

So pa inšpektorji v pekovskih obratih po Sloveniji zaznali tudi večje kršitve. Na primer nečistočo v hladilnik, odsotnost nameščenih zaščitnih mrež, ki bi preprečevala dostop škodljivcev, opazili so tudi vdor ščurkov. Sicer je bil zaprt en obrat v Sloveniji.