vestnik

V Prekmurje prihaja 13 slovenskih potujočih knjižnic

I.B., 3. 5. 2022
Nataša Juhnov
Potujoča knjižnica Murska Sobota.
Aktualno

Prihodnji konec tedna bo v naši pokrajini 21. mednarodno strokovno posvetovanje in festival potujočih knjižnic.

Dogodek pripravlja Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (PiŠK) v sodelovanju z Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije in Sekcijo za potujoče knjižnice. Osrednja tema mednarodnega strokovnega posvetovanja bo delo s skupinami, saj potujoče knjižnice sodelujejo z različnimi skupinami, tudi z ranljivejšimi. Sodelovali bodo tudi predavatelji iz iz Finske, Madžarske, Srbije in Hrvaške. »Za nas bo zanimivo, ker bomo lahko spoznali načine dela v mednarodnem okolju in dobro prakso morda prenesli v svoje delovanje,« je povedal predsednik Sekcije za potujoče knjižnice Matjaž Stibilj. 

pišk, murska-sobota, potujoče-knjižnice, strokovno-srečanje
Ines Baler
Dogajanje so predstavili podpredsednica Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Neža Podjavoršek, predsednik Sekcije za potujoče knjižnice Matjaž Stibilj, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudija Šek Škafar in članica izvršnega odbora sekcije ter vodja potujoče knjižnice v Murski Soboti Jana Balažic (od desne proti levi).

Danes v Sloveniji deluje 13 potujočih knjižnic, poleg murskosoboške še v Kopru, Domžalah, Kamniku, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Ptuju, Ajdovščini, Novem mestu, Postojni, Tolminu in v Posavju. 

Vsi slovenski bibliobusi se bodo 13. maja zbrali v Murski Soboti. Njihova prva postaja bo pri Expanu, po besedah Šek Škafarjeve pa bodo potem pot nadaljevali po Bakovski ulici mimo tretje in četrte soboške osnovne šole (OŠ), nato po Trstenjakovi ulici do druge OŠ, po ulici Mikloša Kuzmiča do prve OŠ, naprej po ulici Štefana Kovača in Lendavski ulici do Vrtca Murska Sobota, enote Ringaraja na Gregorčičevi ulici, zadnje postajališče tega dne pa bo Slovenska ulica. Tam se bodo bibliobusi razvrstili in zainteresirani si jih bodo lahko pobližje ogledali. Otvoritev festivala bo ob 10. uri. Naslednji dan, v soboto, 14. maja, se bodo potujoče knjižnice odpravile v Beltince, kjer si jih boste lahko ogledali na grajskem dvorišču. 

pišk, murska-sobota, potujoče-knjižnice, strokovno-srečanje
Ines Baler
PišK je ob 25-letnici potujočega knjižničarstva z bibliobusom, ki so jo zaznamovali leta 2020, izdala zbornik z naslovom Soboška potujoča knjižnica.

Odprtje ulične razstave


Jutri se na soboški Slovenski ulici odpira še ulična razstava z naslovom Potujoče knjižnice PiŠK. Kot je povedala Jana Balažic, bo ta prikazovala vse od nastanka tega načina knjižničarstva do sedanjosti, ko bibliobus vozi po 12 prekmurskih občinah in še v Porabje. Soboška knjižnica je leta 1977 za ta način bibliotekarstva začela uporabljati kombi, prvi bibliobus pa dobila leta 1995. »Pet let po prvem je na progo krenil drugi, večji bibliobus. To se je zgodilo 3. maja 2000 in ta je zmogel prepeljati še več gradiva, dodala so se nova postajališča, proga v Porabju in prvi v državi je tudi prestopil mejo in začel z obiski Slovencev v zamejstvu,« tako vodja potujoče knjižnice v Murski Soboti. Ta isti bibliobus je bil leta 2014 prenovljen in vozi še danes ter se ustavlja na 73 postajališčih.

Več o festivalu in strokovnem posvetovanju si boste lahko prebrali v novi številki Vestnika. 

PIŠK potujoča-knjižnica festival murska-sobota beltinci