vestnik

(V PREMISLEK) 92 dni vojne

Andrej Bedek, 26. 5. 2022
Profimedia
Medtem je za nami 92 dni vojne, po vojaških neuspehih je hrana postala novo orožje Rusov.
Aktualno

Kdaj bo nastopil mir?

Janez Janša, 24. aprila: »V opoziciji bomo delovali državotvorno.« Od besed k dejanjem? Ne. Predsednik vlade v odhodu je očitno hitro pozabil na nepisano pravilo, da ima nova vlada sto dni miru. Že na ustanovni seji državnega zbora je opozicija uporabila najmočnejša parlamentarna orožja, ki jih ima proti vladi, še preden je ta nova vlada sploh prisegla. Novi poslanci bržkone še niso našli svojih sedežev v dvorani, ko je z vsemi topovi ustrelila nasprotna stran. V parlamentarno proceduro so vložili kar 30 predlogov sprememb zakonov. Gre tudi za predloge, za katere nekdanje koalicijske stranke niso zbrale dovolj podpore v državnem zboru, ko so imele v njem še večino. Državotvorno?

Očitno je bilo res zmotno pričakovati, da bo po 24. aprilu, ko so Slovenci izrazili željo po novi politiki, drugače. Robert Golob je bil izvoljen, ker je nasprotoval Janezu Janši in obljubil drugačno državo. Kako bi bilo v normalnih demokracijah? Zmagovalci bi imeli sto dni miru. Naj se čim prej postavi nova vlada. Imajo program, ki ga naj začnejo izvajati. Še bo čas za ocene in naša vprašanja o njihovih konkretnih rezultatih. Toda ne. Slovenski politični parket je kot minsko polje že od volitev dalje in še pred nastopom Golobove vlade. A politični napad nove opozicije novemu premierju morda celo koristi. Za nekaj časa se je v ozadje umaknil prvi val kritik nove koalicijske pogodbe.

robert-golob
Bobo
Očitno je bilo res zmotno pričakovati, da bo po 24. aprilu, ko so Slovenci izrazili željo po novi politiki, drugače.

Medtem je za nami 92 dni vojne, po vojaških neuspehih je hrana postala novo orožje Rusov. V Odesi in drugih ukrajinskih pristaniščih stoji 6 milijonov ton pšenice in 15 milijonov ton koruze. Svet menda čaka »orkan lakote«, če bo ukrajinsko žito še naprej čakalo v skladiščih. V Evropi je cena ene tone pšenice dosegla že 438 evrov. Ne le svetovne cene hrane, tudi druge cene rastejo v nebo. Bela hiša in Evropa bosta Ukrajincem zdaj poslali rakete za uničevanje ladij, da se odpravi ruska pomorska blokada. Z morebitnim ukrajinskim sistematičnim raketiranjem ruskega črnomorskega ladjevja se bo konflikt nedvomno še zaostril in razširil. Kdaj bo nastopil mir?

žito, ukrajina
Profimedia
Svet menda čaka »orkan lakote«, če bo ukrajinsko žito še naprej čakalo v skladiščih.

Čaka nas dolgo vroče poletje.

vlada slovenija vojna