vestnik

(V PREMISLEK) Bodimo dovzetni

Ines Baler, 15. 10. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Vse je v naši glavi in v tem, kako dovzetni smo za pravila, priporočila in napotke. In če sodimo po trenutnih razmerah v državi, se ponovno kaže, kako neposlušni s(m)o. Vidimo le eno plat zgodbe in od nje ne bomo odstopili niti za milimeter.

Cestna infrastruktura in prometna ureditev sta bili v času, ko sem bila sama samo še sopotnica v družinskem avtu, precej drugačni kot sedaj. Tudi od takrat, ko sem opravljala vozniški izpit, se je marsikaj spremenilo. Na številnih odsekih cest so zrasla krožišča, postavile so se talne ovire, na daleč opazimo svetlikajoča se prometna telesa ali prometne znake za omejitev hitrosti vožnje. Tisti, ki ukrepe sprejemajo, to počnejo za večjo varnost udeležencev v prometu, pa čeprav se lahko kdaj vprašamo, zakaj mora biti v nekem delu hitrost omejena na 30 kilometrov na uro, če je ob cesti le nekaj hiš.

Ali Slovenci v zadostni meri upoštevamo cestnoprometna pravila? Glede na statistiko bi lahko rekli, da premalo. V prvi polovici leta so namreč policisti na področju hitrosti ugotovili skoraj enajst tisoč kršitev več kot v enakem obdobju lani. Roko na srce, le izjeme bi lahko pritrdile, da cestnoprometne predpise popolnoma upoštevajo pri vsaki vožnji. Vsem se kdaj mudi ali pa smo prepričani, da cesto, po kateri se vsak dan peljemo v službo in domov, v trgovino ali po drugih opravkih, poznamo toliko, da lahko vozimo le z enim očesom.

Poanta ni v tem, ali bomo zaradi prekrška stanjšali denarnico, ampak v tem, kako odgovorni smo do sebe in drugih.

Leta 2020 je bilo v Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije registriranih 1,6 milijona cestnih vozil, v pomurski regiji skoraj 65 tisoč. Vozilo je naš stalni spremljevalec in težko si predstavljamo mobilnost brez njega. Zato je na prvem mestu varnost. Če nas denimo ležeči policaji ali krožišča prisilijo v to, da zaviramo, to ni nujno za vse ukrepe za umiritev prometa. To, ali bomo upoštevali omejitev hitrosti, je odvisno od naše zavesti in odgovornosti. Pa ne le takrat, ko slišimo ali preberemo, da je nekje postavljen radar. Bodimo pri hitrosti zmerni vedno, ker poanta ni v tem, ali bomo zaradi prekrška stanjšali denarnico, ampak v tem, kako odgovorni smo do sebe in drugih. Pa tudi če kdaj v avtu godrnjamo zaradi počasnega voznika pred seboj ali nestrpnega za seboj.

Vse je v naši glavi in v tem, kako dovzetni smo za pravila, priporočila in napotke. In če sodimo po trenutnih razmerah v državi, se ponovno kaže, kako neposlušni s(m)o. Vidimo le eno plat zgodbe in od nje ne bomo odstopili niti za milimeter.



promet ovire občine pomurje