vestnik

(V PREMISLEK) "Smo kot boksarska vreča za nezadovoljne ljudi"

Adriana Gašpar, 28. 1. 2022
Nataša Juhnov
Čaka nas super volilno leto.
Aktualno

Če kdaj, imamo letos res možnost, da nismo »kavč volivci«, ampak oddamo svoj glas na volitvah.

Če je še kdo, ki ne verjame, da politika prodira v vse pore našega življenja, bo zelo verjetno to spoznal v tem letu. Kot smo že večkrat slišali, nas čaka supervolilno leto, ko bomo polnoletni državljani na volišča odšli vsaj trikrat, lahko pa tudi petkrat, če bosta druga kroga. Priprave na volitve so se začele že vsaj pred pol leta. Vse obnove, gradnje cest v zadnjem hipu, tik pred volilnim letom, so (tudi) volilna kampanja. Seveda tega ne bo nihče priznal, saj bodo rekli, da so ravno zdaj dobili denar za to. 


Pritiske vse bolj čutimo tudi mediji. Letos bolj kot kadar koli, ker se čuti, da je na kocki veliko. Že sicer je ozračje v družbi zelo napeto, predvsem pa je velika razdvojenost. Že padajo udarci pod pasom in do volitev se bodo le stopnjevali. Na površje bo priplavala marsikatera resnica, za katero bi si mnogi želeli, da bi ostala skrita, še več pa bo laži, ki se bodo prodajale kot gola resnica. Težko bomo prebirali med njimi in zares vedeli, kdo ima prav. Ravno zdaj je bolj kot kadar koli važno, da novinarji svoje delo opravljamo korektno. Preverimo vsako informacijo ne dvakrat, ampak trikrat, sploh če pride iz kakšnih »višjih« krogov, saj ima vsak, ki ti pove neko informacijo, tudi svoj interes, in ta ni vedno le skupno dobro.

časopisi
STA
Mediji nismo gostilna, kot nas mnogokrat želijo prikazati.

Predvsem pa se moramo zavedati, da mediji nismo gostilna, kot nas mnogokrat želijo prikazati. Nismo skupina kolegov, ki se ob pijači nekaj pogovarja in potem to zapiše. Ne pravim, da nikoli ne naredimo napake, ampak verjamem, da se vsi resni mediji, za Vestnik pa to lahko z gotovostjo trdim, zelo trudimo, da bi jih bilo čim manj, informacije pa »bulletproof« oziroma v neposrednem prevodu neprebojne, torej resnične, za katerimi stojimo s svojim imenom in priimkom, ne s psevdonimi ali lažnimi profili. Tudi mi smo, kot drugi novinarski kolegi, vse bolj tarče kritik. Smo kot boksarske vreče za nezadovoljne ljudi, ki mislijo, da lahko udrihajo po nas, kakor se jim zazdi. Še huje pa je, če jih za to nekdo plačuje, kot je že znano, da se dogaja v Združenih državah Amerike, in bo prej ali slej dokazano tudi pri nas. 

Bojim se, da bo v tem letu tega še več. Kako tudi ne, če takšen zgled dajejo najvišji oblastniki. Na eni strani slikajo svet skozi rožnata očala instagrama, na drugi strani prek twitterja razlivajo gnojnico po vseh drugače mislečih.

Če kdaj, imamo letos res možnost, da nismo »kavč volivci«, ampak oddamo svoj glas na volitvah. Kogar si bomo izvolili, si ga bomo zaslužili. Če ne bomo volili, bomo dobili to, kar imamo. 

v-premislek mediji volitve