vestnik

(V PREMISLEK) Božič

Andrej Bedek, 22. 12. 2022
Vlada RS
Obračun med nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom je prinesel prvi večji premik v javnem mnenju.
Aktualno

Na zahodu nič novega je sveža filmska adaptacija knjižne klasike Ericha Marie Remarqua, ki brutalno prikaže grozote prve svetovne vojne. Tako kot v knjigi so v filmu prikazane vse možne stiske mladih vojakov, poslanih v boj.

Od osebnih travm do zablod moči željnih oblastnikov. Ves masaker je posnet tako necenzurirano, da ne pušča dvomov – vojna je neusmiljena in nesmiselna. To je film, v katerem se fantje ne vračajo domov in v katerem se nihče ne upira ukazom generalov. Ko so jih julija 1914 poslali v boj, so jim obljubili, da bodo do božiča istega leta doma. Preživeli so prišli domov šele za božič 1918. Naključje je hotelo, da ob izidu filma nemškega režiserja Edwarda Bergerja v Evropi znova divja vojna.

Tudi na vzhodu nič novega, vojna v Ukrajini je v četrtek trajala že 302. dan. Sploh še kdo šteje? Štejejo le strmoglavljene brezpilotnike in izstreljene protiletalske rakete, pa čeprav ni prav nobenih razlik med mladimi fanti, ki jih v Bergerjevi protivojni drami trumoma pošiljajo v strelske jarke, in današnjimi žrtvami v Ukrajini. Na fronti nikoli ni lepote in pravih herojev, so samo mrtvi, pohabljeni in za vedno travmatizirani. Slikovito se je izrazil generalmajor Alojz Šteiner: »Ne vemo, kaj so obljubljali poklicnim vojakom in nabornikom v desetih ruskih armadah, ko so jih pošiljali na vojni pohod v Ukrajino, o tem, kdaj bodo doma. Tisto, kar vemo, je, da za letošnji božič gotovo ne bodo doma in na toplem.«

deklica kijev ukrajina
Robert Balen
Tudi na vzhodu nič novega, vojna v Ukrajini traja že 302. dan.

V Sloveniji prav tako nič novega, če se spomnimo časov pred pomladjo 2022. Obračun med nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in premierjem Robertom Golobom je prinesel prvi večji premik v javnem mnenju. Če je ljudstvo aprila strumno šlo oddat glas za Goloba, mu je ta teden izreklo najbolj glasno kritiko, odkar je postal predsednik vlade. A za zdaj je lahko brez skrbi, kljub nespretnim poveljem ima dovolj veliko in ubogljivo armado v parlamentu. Toda fronte se odpirajo, ob policijski aferi je tukaj še zdravstvena. Nekaj pa je še vedno enako. Napete politične ali vojne čase običajno spremlja izredni humor. Tu je ena od šal. Kaj v Sloveniji pomeni izraz alternativna medicina? Da imaš dostop do svojega izbranega osebnega zdravnika.

v-premislek mnenje božič