vestnik

(V PREMISLEK) Evropa

Andrej Bedek, 3. 3. 2022
Reuters
Ostro stališče nemškega kanclerja je prav tako sporočilo, kakšno želimo in kakšna bo prihodnost v Evropi, od katere več ne bomo odstopali.
Aktualno

Evropa mora zdaj iti do konca.

Evropa ni ponovila napake iz leta 1938, ko je češke Sudete prepustila nacistični Nemčiji. V Parizu so tistega leta molčali, nato pa spomladi 1940 gledali parado okupatorjevih tankov na Elizejskih poljanah. Medtem ko se vojaško najmočnejša država na stari celini v ukrajinsko-ruskem konfliktu sicer najbolj ne izpostavlja – razumljivo, Macrona čakajo volitve, v Franciji pa živi številčna armenska skupnost, ki je zaradi spora z Azerbajdžanom zelo navezana na Rusijo –, se je na evropsko čelo še enkrat več postavila Nemčija.

Evropo je treba obraniti, je jasen novi nemški kancler Scholz. Tudi z vojaško silo. Vse prevečkrat je namreč evropska politika sklepala kompromise in običajno naredila korak nazaj, ko je morala reševati tako ekonomske kot politične zaplete z zavezniki in tudi nezavezniki. Evropa mora zdaj iti do konca, ker je tako kot Vladimir Putin, ki velja za zelo temeljito osebnost, bržkone že izračunala: Rus ima na računu 600 milijard rezerv, en dan invazije pa stane 10 milijard dolarjev.

olaf scholz
Profimedia
Evropo je treba obraniti, je jasen novi nemški kancler Scholz.

Z ostrimi sankcijami in z obsežno vojaško pomočjo je narejen prvi korak k osamitvi Putina, ki se tudi predobro zaveda, da bodo iz gverilske vojne na ukrajinskih tleh njegove vojake v domovino pošiljali v kovinskih krstah kot v osemdesetih letih iz Afganistana. Ruski predsednik rad gleda v zgodovino in jo tudi obuja, zato prav tako dobro ve, da so se partizanskega načina bojevanja domislili prav Rusi. Napoleona so brez odpora spustili do Moskve, ki so jo požgali sami, potem pa so, ko se je Francoz tudi čez ozemlje današnje Ukrajine prezebel in lačen vračal nazaj, s partizanskimi odredi tolkli po njem.

vladimir putin
Profimedia
Z ostrimi sankcijami in z obsežno vojaško pomočjo je narejen prvi korak k osamitvi Putina.

Ostro stališče nemškega kanclerja je prav tako sporočilo, kakšno želimo in kakšna bo prihodnost v Evropi, od katere več ne bomo odstopali. Mencanja voditeljev, kot je Macronovo, kompromisov in samovolje odslej več ne bo. Evropa bo zmogla. Medtem pri nas doma nič novega. Predsednik vlade očitno za ceno nabiranja predvolilnih točk organizira svoj shod podpore Ukrajini, vladni tvit ter nato njegov izbris in molk o tem, katere begunce bi raje sprejeli v Slovenijo, pa je le še nova od neposrečenih odločitev po marcu 2020.

Tega v sodobnih evropskih državah ne počnejo.

vojna ukrajina rusija evropa slovenija