vestnik

(V PREMISLEK) Gremo volit

Andrej Bedek, 18. 11. 2022
Jure Zauneker
Vsake volitve odločijo tisti volivci, ki gredo volit.
Aktualno

Vsake volitve odločijo tisti volivci, ki gredo volit.

Tri fraze nedvomno držijo. Volitve so praznik demokracije. Vsake volitve odločijo tisti volivci, ki gredo volit. Ljudje pa gredo na volitve, če vedo, o čem odločajo. Vse troje še najbolj drži za lokalne volitve. To je glasovanje o naši prihodnosti, vsakodnevni rutini, običajnem življenju. Župani imajo namreč kar precej besede pri tem, kako bo s kanalizacijo in društvenim življenjem v vasi, ali bo vaš otrok do šole šel varno po pločniku in ali bodo gasilci šli na intervencijo k mojemu sosedu s sodobnim vozilom.



Županske volitve so izvedene po večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da gre moj glas mojemu kandidatu. Ameriški predsednik Abraham Lincoln je rekel, da je volilni listek močnejši od izstrelka. Zato je v nedeljo treba iti na volitve, da se ne bomo po njih spet spraševali, zakaj je stanje v moji vasi ali občini takšno, kot je. Nabor kandidatov je sicer tak, kot je. Preden se odločite, vsaj poskušajte najti odgovore na vprašanja, ali kandidat čuti vaš kraj, ali je odprt do občanov in jih zna poslušati in ali sploh razume razvojne potrebe občine.

murska-sobota, volitve-2022
Jure Zauneker
Vsake volitve odločijo tisti volivci, ki gredo volit.

Žal na lokalnih volitvah pogosto govorimo, če karikiram, o izbiri večjega ali manjšega zla, ker običajno ni velike izbire. Kar ni v redu. Če si želite napredka in sprememb, morate čas za glasovanje najti tudi sami in se odločiti pravilno. Pri tem ne spreglejte, da mora imeti župan ob sebi ekipo, s katero lahko dobro sodeluje. Brez profesionalne občinske uprave in občinskega sveta, ki bo razvojno naravnan in ne politikantski, je župan, tudi če je dober, obsojen na neuspeh. Le tam, kjer deluje ta trikotnik, torej župan, občinska uprava in lokalna politika, so lahko rezultati najboljši.

V nedeljo zato ne sme zmagati glas proti nekomu, kot je letos na državnozborskih in predsedniških že dvakrat, ampak glas za. Če namreč zmaga glas proti, lahko ta, ki dobi vaš glas, začne razgrajevati vse, kar je bilo prej narejenega, ker to od njega pričakujejo tisti, ki so ga volili. V domačem okolju mora zato šteti le glas za, za skupno prihodnost, za sodelovanje župana, občinske uprave in svetnikov, za občane. Za paradigmo sodelovanja, da skupaj z roko v roki zajadramo v lepšo prihodnost. Gremo volit!

volitve lokalne-volitve