vestnik

(V PREMISLEK) Dragi župani in svetniki, vaše delo se z izvolitvijo šele začne

Rok Šavel, 8. 10. 2021
Marina Vrbnjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zanimanje za delovanje lokalne samouprave je v Pomurju nedvomno veliko, saj smo ljudje bistveno bolj vpeti v lokalno okolje, ker se z izvoljenimi predstavniki srečujemo skorajda vsakodnevno na ulici, v trgovini, gostinskih lokalih ali na družabnih dogodkih.

To je pričakovano in se tudi izraža v volilni udeležbi na lokalnih volitvah, ki je tradicionalno višja kot na državnozborskih ali evropskih volitvah in referendumih. Na lokalnih volitvah praviloma ne gre za ideologijo, leve in desne, ampak občanke in občani namenimo glas obrazom, ki jih osebno poznamo, poznamo njihove konkretne namere, izkušnje in ideje ter vemo, kaj lahko pričakujemo od njih. Nekoliko protislovno pa je, da je nato delovanje občin in občinskih svetov vse prej kot vključujoče. To je razkrila raziskava odprtosti in transparentnosti občin, ki je pokazala, da je stanje v večini občin skrb vzbujajoče, še posebej pa bi to lahko dejali za pomurske občine. Zastarele in očem neprijazne spletne strani, kjer ni mogoče dobiti konkretnih informacij o sprejetih odločitvah, ponekod celo nedostopni zapisniki in gradiva občinskih sej, proračuni kot najpomembnejši finančni akti občine, za katere potrebuješ celo večnost, da odkriješ, ali občina namenja denar za neko društvo, in še bi lahko naštevali. Res je, demografska slika bi lahko bila izgovor, da »večina« občanov tako ali tako ni naklonjena spremljanju delovanja občine prek spleta in raje prisega na občinska glasila in druge vire obveščanja. Morda je to tudi problem vodstev občinskih ustrojev, kjer je informacijska pismenost prav tako na nizkem nivoju.

Toda zavedati se moramo, da so takšne prakse v letu 2021, ko imajo vsi polna usta digitalizacije, nesprejemljive in kažejo na ponižujoč odnos občin do občank in občanov, pa ne samo mlajših, ki tudi zaradi navedenega izgubljajo zanimanje za delovanje lokalne samouprave in politično udejstvovanje na splošno.

Drage županje, župani in svetnice ter svetniki, vaše delo se z izvolitvijo ne konča, ampak šele začne, zato je bistveno čim večje vključevanje ljudi, ne pa da ponekod niti ne vemo, za kaj za vraga dvigate roke v sejnih dvoranah in nato pozneje veselo nazdravljate v bližnjem bifeju. Verjetno včasih niti sami ne veste. 

občine transparentnost raziskava preglednost lokalna-skupnost občani apače velika-polana