vestnik

(V PREMISLEK) Kisel poraženec

Rok Šavel, 27. 10. 2022
Bobo
Recimo bobu bob – prvi krog predsedniških volitev je popoln poraz za vladno koalicijo.
Aktualno

Recimo bobu bob – prvi krog predsedniških volitev je popoln poraz za vladno koalicijo.

V nedeljo kmalu po 19. uri je Nataša Pirc Musar postala že tretja kandidatka za predsednico države s podporo Roberta Goloba. Premier in prvak Gibanja Svoboda je ob tem samozavestno in pretenciozno dejal, da že ve, kdo bo poraženec v drugem krogu. Poraza skupnega kandidata, ki so ga podpirali s Socialnimi demokrati, ni prepoznal in brez kančka samokritike pohitel z analizo, da je v prvem krogu zmagala leva sredina. Če k glasovom, ki so šli Nataši Pirc Musar, prištejemo še glasove obeh kandidatov koalicijskih strank, Milana Brgleza in Mihe Kordiša, še vedno zmanjka več kot 150 tisoč glasov z državnozborskih volitev za stranke vladne koalicije.


Premierjeva ocena ne vzdrži niti, če v skupno malho leve sredine damo še glasove za Vladimirja Prebiliča, ki skoraj gotovo niso bili vsi opredeljeni kot glasovi za »levo sredino«. Predlagam, da se prenehamo sprenevedati in rečemo bobu bob – prvi krog predsedniških volitev je popoln poraz za vladno koalicijo. Instant podporo Pirc Musarjevi ob negativni kampanji, ki je je bila deležna do zadnje minute pred volilnim molkom, pa si sam razlagam kot skrajno potezo iz obupa ob popolnem pomanjkanju politične higiene in prefinjenosti. Golob je sicer šel še korak dlje, ko je napovedal, da »ne bodo dovolili, da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo«, saj bi to Slovenijo vrnilo v mračne čase izpred dveh let, česar si nihče ne želi.


Izjava, ob kateri bi, če bi prišla iz ust nekoga drugega, zazvonili vsi alarmi v državi, je bila po moji oceni izrečena predvsem v ponesrečenem poskusu športne tekmovalnosti, a v neki meri nakazuje tudi nerazumevanje demokracije in podcenjevanje dobrih 293 tisoč volivcev, ki so svoj glas oddali za zmagovalca prvega kroga Anžeta Logarja. S čustvenimi in agresivnimi odzivi je Golob povsem zasenčil in razvrednotil spoštljivo komunikacijo Pirc Musarjeve in Logarja, ki sta si celo segla v roke in dala skupno izjavo. Logar je presegel rezultat stranke SDS z državnozborskih volitev, kar je gotovo dobra popotnica za njegove morebitne druge ambicije, toda vprašanje je, ali je to tudi njegov skrajni domet za drugi krog predsedniških volitev. Je pa jasno, da se bo kampanja do drugega kroga vrtela okoli ene teme (ali osebe), ki v resnici s predsedniško funkcijo nima nobene zveze.

v-premislek volitve mnenje