vestnik

(V PREMISLEK) Konec sanj

A. Nana Rituper Rodež, 23. 4. 2021
Aleš Cipot
Presenetljiva je bila odločitev vlade brez podpore stroke, da čez noč med prednostne skupine za cepljenje uvrsti maturante. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Koliko stvari se je v epidemiji ustavilo, v zdravstvu, gospodarstvu, kulturi, življenju. Pri otrocih in mladih pa kot da z njimi drvimo čez drn in strn. Odločitve, ki se jih tičejo, se sprejemajo čez noč in ad hoc.

Slovenci tudi zgodovinsko gledano prej kot skupno točko najdemo nekaj, kar nas deli in razdvaja. Zdaj je v ospredju cepljenje kot žarek upanja za izhod iz epidemije. Na eni strani so tisti, ki bi se cepili, na drugi tisti, ki so proti. Vmes pa tisti, ki bi se, a ne še zdaj. So še eni, ki vskočijo in se cepijo, ko nihče ne gleda. Četudi si želimo, da bi bil virus premagan, se zdi, kot da bi se namenoma delala zmeda, da do tega ne bi prišlo. Ker morda komu izredno stanje ustreza.

Razprave o cepljenju, ne vedno strokovno podkrepljene, so burne, na trenutke agresivne. Za nezaupanje je gotovo kriva neprava komunikacija. Zakaj bi sicer ljudje, ki tako nekritično uporabljajo zdravila in verjetno ne preverjajo proizvajalca, kaj šele sestave, tako odločno zavračali cepljenje. K naši razsvetlitvi pripomorejo tudi farmacevtski lobiji, ki skrbijo za sloves cepiva konkurenčnega proizvajalca. Tisto, kar je presenetljivo, pa je, da ljudje danes kljub znanju tako dvomijo o znanosti in ne zaupajo strokovnjakom ter jih tolčejo z argumenti samooklicanih rešiteljev in informacijami, pobranimi s spleta.

Mnogi iz prednostnih skupin zavračajo cepljenje, tako cepivo v cepilnih centrih celo ostaja, ne smejo pa cepiti mimo nacionalne strategije. Presenetljiva je bila odločitev vlade brez podpore stroke, da čez noč med prednostne skupine za cepljenje uvrsti maturante. Ti so imeli le nekaj ur časa, da se odločijo. Vzemi ali pusti, novega termina zanje spomladi ne bo, so jim sporočili. Kot v kakšnem oglasu, ko želijo hitro prodati kaj cenenega. Teža odločitve je padla na starše, ki s svojim mnenjem vplivajo na odločitev otrok, in to v najbolj občutljivem času, tik pred zrelostnim izpitom. Uspeh na maturi je lahko usoden in pomeni tudi konec njihovih sanj.

Koliko stvari se je v epidemiji ustavilo, v zdravstvu, gospodarstvu, kulturi, življenju. Pri otrocih in mladih pa kot da z njimi drvimo čez drn in strn. Odločitve, ki se jih tičejo, se sprejemajo čez noč in ad hoc. V želji, da bi dosegli cilje, pozabljamo, da so ranljiva bitja. Ne upirajo se, njihov pogled pa postaja prazen.

cepljenje maturanti premislek
Kaj zdaj berejo drugi