vestnik

(V PREMISLEK) Kozarec

Andrej Bedek, 10. 12. 2021
Profimedia
Simbolična fotografija.
Aktualno

Ali bo omejevanje prazničnih sejmov škodljivo vplivalo na potek epidemije, saj se bo morda še več ljudi družilo v zaprtih prostorih, kjer je tveganje za prenos okužbe bistveno večje kot na prostem?

Enoznačnega odgovora ni. Tudi v primeru besed Mateje Logar, vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, da nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhanega vina in pojedel hotdoga ob stojnici, če bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa, se je ponovno pokazalo, da covid-19 in z njim povezana epidemija nista le zdravstveni, ampak širši družbeni problem. 

Še posebej ker pogosto stališča vlade niso bila usklajena in so zato vzbujala dvome glede ukrepov. Preprosto je – le jasno komuniciranje krepi zaupanje v ukrepe. Predvsem pa je pomembno, da se lahko s spoštovanjem ukrepov izognemo ponovnemu zapiranju družbe. V dobro vseh nas upam, da to zmoremo. Nobene odločitve tudi ne bi smeli sprejemati brez vprašanja, ali je ta odločitev v skupno dobro, kot pravi razvpiti ameriški ustvarjalec dokumentarnih filmov Michael Moore. Avtor z oskarjem nagrajenega dokumentarnega filma Bovling za Columbine je pozneje posnel ostro kritiko Busheve zunanje politike in najdonosnejši dokumentarni film vseh časov, Fahrenheit 9/11.

Michael Moore še pravi, da nam smešne epizode v času velikih tragedij pomagajo, da se nekako prebijemo skozi ta čas. Uživajmo v vojni, ker ne vemo, kaj nam bo prinesel mir. Čeprav je čas tragičen, je tako humorja neizmerno veliko. Šale pa so še posebej dobre, saj nastajajo iz realnih okoliščin. To pa je še ena od modrih misli. Če stresete v kozarec 100 rdečih in 100 črnih mravelj, se ne bo nič zgodilo, če pa kozarec močno pretresete, bodo začele rdeče mravlje dojemati črne kot sovražnike in jih ubijati, črne pa rdeče. Pravi sovražnik pa je oseba, ki trese kozarec. Enako je v družbi, levi proti desnim, beli proti črnim, bogati proti revnim, cepljeni proti necepljenim …

A preden se začnemo pobijati med seboj, se vprašajmo: Kdo trese kozarec?

epidemija ukrepi covid-19