vestnik

V premislek: Moč

Timotej Milanov, 26. 10. 2019
Nataša Juhnov
Cerop
Aktualno

Spet se odpira zgodba, povezana z delovanjem javnega podjetja, ki so ga pomurske občine ustanovile za zbiranje in predelavo odpadkov v regiji. V odpadkih je denar, v denarju pa moč. Tega se dobro zavedajo pomurski politični staroselci, predvsem tisti, ki so v preteklosti delovali v občinskih strukturah in podrobno spoznali prepletenost lokalne samouprave s komunalnimi podjetji ter ob tem nastajajoče denarne tokove.

Pri tem bi lahko občine, če bi bila volja, morebitne zlorabe v tovrstni dejavnosti omejile z doslednim upoštevanjem namena ustanovitve javnega podjetja in bi v kali zatrle vsak poskus odklona od osnovne dejavnosti, morebitne presežke pri poslovanju pa bi lahko občani občutili kot nižje zneske na položnicah za plačilo komunalnih storitev. A denarja je preveč, skušnjava je prevelika. Cerop ima na letni ravni več kot sedem milijonov evrov prihodkov in vsako leto pridela za okoli pol milijona evrov dobička. Lepi novci. »Naredimo nekaj s tem denarjem, če ga že imamo. Nihče drug nam ne bo nič dal,« je argumentacija, ki sem jo že večkrat slišal od kakšnega lokalnega politika, prepričanega o lastnem poslanstvu pri razvoju regije.

6ee0eae6c354fe97c82bd55d164e89cf
Aleš Cipot
Mensana

Tako so pomurski župani še ne tako davno nameravali z javnim denarjem kupiti radijsko postajo, kar se je izjalovilo, je pa javnemu podjetju uspelo izpeljati projekt nadgradnje nekdanjega objekta obrata družbene prehrane. S tem so res revitalizirali zapuščen del soboškega mestnega središča, hkrati pa z ustanovitvijo novega podjetja naredili dodatno zmešnjavo. Še danes se govori, da je tam nastalo medgeneracijsko središče, kar ima lahko verjetno več pomenov, a v prvi vrsti je šlo za nepremičninski projekt gradnje stanovanj za trg. Razen centra ponovne uporabe, ki je še nekako povezan z odpadki, so druge aktivnosti podjetja Mensana komercialne dejavnosti, glede katerih se lahko vprašamo, kdo ima od njih koristi. Pri tem osnovno vprašanje ostaja isto - je naloga »smetarskega« podjetja, da se posredno prek podjetij v svoji lasti ukvarja s kuhanjem malic, vodenjem gostilne ali vzdrževanjem objektov? Odgovor je seveda ne. Delovanje javnega podjetja in občin ustanoviteljic v tej zadevi preiskuje tudi računsko sodišče, ne glede na tokratne ugotovitve bo nevarnost zlorab vedno tam, kjer je na kupu večja količina javnega denarja. Mediji bomo na to pozorni, lepo bi bilo, če bi še kakšen župan tako gledal na stvari.

komentar Vestnik