vestnik

(V PREMISLEK) Napol prazna hiša

A. Nana Rituper Rodež, 5. 8. 2022
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Mnogi mladi Pomurci, ki bi si lahko zagotovili kakovostno bivanje na domači zemlji in s svojim znanjem prispevali k razvoju in napredku regije, se po študiju ne vrnejo domov, se odselijo v večja središča ali kar čez mejo. Najprej začasno, a se ustalijo. Doma pa ostajajo tiste enormno velike in napol prazne družinske hiše.

Prav nobena pomurska občina se ni prijavila na nedavni razpis okoljskega ministrstva, na katerem so razdelili 60 milijonov evrov za gradnjo, rekonstrukcijo, prenovo ali odkup neprofitnih najemnih stanovanj. Namen in cilj tega razpisa je bil, da bi v kroničnem pomanjkanju stanovanj v Sloveniji z neprofitnimi najemninami povečali dostopnost primernih stanovanj. S tem, da v pokrajini ob Muri ni bilo interesa, se je pokazalo, da stanovanjska problematika ni tako očitna, kot je v večjih urbanih središčih, ali pa se kaže drugače.



Pri nas v Pomurju se ljudje še vedno kar znajdejo. Ali nadgradijo domačo hišo, če že ni od nekdaj tako velika, da bi bila tudi za otroke, ali si zgradijo hišo na bližnji parceli, kakšno prazno stanovanje ali hišo pa z malo truda tudi lahko kar hitro najdeš. Čeprav, kot lahko vidimo, je povpraševanja po hišah in parcelah v času po epidemiji tudi pri nas in na podeželju vedno več in se cene nepremičnin že počasi dvigajo. Poleg tega še vedno, sploh na levem bregu Mure, ostaja veliko praznih hiš, ki tudi zaradi neurejenega lastništva samevajo in počasi propadajo.



Očitno je, da se za nakupe in selitve na podeželje bolj kot mladi, ki bi se vračali ali ostajali doma, odločajo srednje generacije in starejši, ki si želijo več miru, več povezanosti z naravo in kakovostnejšega življenja. Mnogi mladi Pomurci, ki bi si lahko zagotovili kakovostno bivanje na domači zemlji in s svojim znanjem prispevali k razvoju in napredku regije, se po študiju ne vrnejo domov, se odselijo v večja središča ali kar čez mejo. Selijo se tja, kjer so možnosti za delo neprimerno boljše, prav tako je boljše plačilo, doma pa bi jim kvečjemu preostalo služenje kruha čez bližnjo avstrijsko mejo. Najprej začasno, a se ustalijo. Doma pa ostajajo tiste enormno velike in napol prazne družinske hiše.

Če ni dobrih možnosti za zaposlitev in gradnjo kariere, je lahko tudi stanovanjsko vprašanje drugotnega pomena, saj imajo prednost po občinah veliko bolj pereča vprašanja. Naše lepe vasi in idilični kraji pa se lepo praznijo.

premislek mnenje stanovanjska-problematika