vestnik

(V PREMISLEK) Nekatere stvari se po 26 letih niso spremenile. Sistem zveste kadre še vedno nagrajuje

Andrej Bedek, 4. 11. 2021
Leon Novak / Vestnik.si
Slika je simbolična.
Aktualno

So ti sploh iskali odgovor na vprašanje, ali bi Šalovčan res gojil konopljo, če bi šlo za mamilo, na dveh poljih vsem na očem?

Nekateri datumi ostanejo za vedno. V intervjuju za Vestnik 13. julija 1995 je Janez Janša na vprašanje, zakaj ni izvedel državnega udara, odgovoril: »Zato, ker tega nisem nameraval. V glavnem vedno naredim tisto, kar sem nameraval.« V petek, 28. julija 1995, so delavci soboške Komunale, ki so jih najeli policisti, v Šalovcih poželi konopljo. Dejan Rengeo je posejal industrijsko konopljo, policisti so menili, da žanjejo indijsko, ki je danes prepovedana. Desetega avgusta istega leta je Mura v Vilni z 0 : 2 izgubila prvo tekmo predkola pokala pokalnih zmagovalcev z Žalgirisom.

Šestindvajset let kasneje je Janša še vedno aktivni igralec na slovenskem političnem parketu. Mura bo danes nastopila na četrti tekmi skupinskega dela konferenčne lige. Rengeo pa je letos s sebe dokončno spral očitek, da je zločinec, ki je nameraval pridelovati konopljo kot mamilo za prodajo na nezakonitem trgu omamnih substanc. Pol svojega življenja je pionir uvajanja industrijske konoplje v slovenskem kmetijstvu čakal, da država prizna svojo napako. Ki je očitno zaradi neznanja nekaterih takratnih tukajšnjih policijskih šefov že vnaprej obsodila malega človeka. So ti sploh iskali odgovor na vprašanje, ali bi Šalovčan res gojil konopljo, če bi šlo za mamilo, na dveh poljih vsem na očem?

Leta 1995 sta po nekaterih podatkih v prekmurski prestolnici umrla vsaj dva človeka zaradi prevelikega odmerka mamil. Policisti so bili zato razumljivo na preži. V še mladi državi, štela je komaj štiri leta, so namreč mnogi v družbo pripeljali nevarne substance, zakonodaja pa še ni povsem razlikovala med industrijsko in indijsko konopljo. So šli zato nekateri v želji po proslavitvi v primeru Rengea predaleč? Eden od vodilnih policistov takratne UNZ Murska Sobota, ki so bdeli na žetvijo, je kasneje postal predstavnik Slovenije pri evropskem policijskem uradu Europolu.

Nekatere stvari se po 26 letih niso spremenile. Sistem zveste kadre še vedno nagrajuje z imenovanji na položaje.

dejan-rengeo konoplja policija
Kaj zdaj berejo drugi