vestnik

(V PREMISLEK) Politik in mlin

Andrej Bedek, 13. 10. 2022
Jure Kljajić
Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili politikom.
Aktualno

Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili politikom.

Bil je oktober 1996, ko je 40 študentov obramboslovja v hladni predavalnici stare zgradbe FDV čakalo na uvodno predavanje iz obče politologije. Z zamudo je v predavalnico vstopil profesor Igor Lukšič. »A, vi ste ti obramboslovci,« jih je dokaj cinično nagovoril. V isti sapi jih je nato vprašal: »Kaj je za vas politika?« Študenti so takoj začeli iskati odgovor v učbeniku, ko je predavatelj skočil na kateder in rekel: »Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili politikom.« Takrat golobradim študentom se je Lukšičeva izjava zdela smešna, a dober mesec dni pred lokalnimi volitvami je spet aktualna.

Aktualna tema pa so tudi kandidati. Na zadnji tekmi Mure so se denimo kar drenjali na tribuni za visoke goste. Pa vsi najbrž niti niso prišli do tja. Dosti jih je namreč, ker niso pogosto v vlogi navijača na stadionu v Fazaneriji, zgrešilo vhod na glavno tribuno. Zatopljeni v mobilne telefone so kar nekaj časa tavali po stadionu, dokler jih ni na pravo pot usmeril navijač, ki hodi na tekme že od leta 1992. Navijač (volivec), ki je doživel vzpone in padce svojega kluba in je v 30 letih videl že marsikaj. Med drugim predvolilni udarec žoge s sredine igrišča enega od županskih kandidatov. Ki so ga morali za potrebe predvolilnega spota večkrat ponavljati, ker ni zadeval gola.  

brod, otok-ljubezni, ižakovci, mura, mlin
Jure Kljajić
Politika je preveč pomembna, da bi jo prepustili politikom.

Med gosti na nedeljski tekmi v Fazaneriji je bil tudi pomurski župan, ki se mu je zadnji konec tedna zgodil neljubi dogodek z mlinom. Ki bi v luči tega dogodka moral nujno poslušati Lukšičevo predavanje. Če bi namreč pred 30 leti sedel v študentski klopi, bi gotovo na novinarkino poizvedovanje, kaj se je zgodilo v soboto v njegovi občini, odgovoril spoštljivo in kot se od nekoga na županski funkciji pričakuje. Ne pa da je, očitno opit od oblasti, na preprosto vprašanje, kako komentira dogodek, na novinarko zlil ves svoj gnev. Očitno za nekatere kandidate prihajajo prvi računi za pretekle poteze. Mi bomo medtem opravljali svoje poslanstvo. Kot smo in bomo.



Do 20. novembra je 39 dni.

v-premislek mnenje mlin