vestnik

(V PREMISLEK) Ponosni

A. Nana Rituper Rodež, 17. 8. 2019
Moms
"Prekmurje po stoletju bivanja v isti državi z matičnim narodom še vedno ni povsem v kolektivnem spominu večinskega naroda."
Aktualno

Je čas za praznovanje in čas za običajni vsakdan. Čas ob prazniku obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je čas za veselje in za ponos. 

Marsikje visijo zastave, pripravlja se na veliko slovesnost, kjer pričakujejo več tisoč ljudi, a gledano nasploh neke prave evforije med ljudmi ni čutiti. Ampak moč evforije zagotovo ni odraz tega, ali se kdo čuti bolj ali manj Prekmurca, bolj ali manj Slovenca. To ni vprašanje in tu ni dileme.


Vsekakor pa ta obletnica in okrogli jubilej ni čas za vrtenje starih plošč in istih melodij, ni čas za ponavljanje že stokrat videnih odlomkov naše preteklosti, ampak je čas za pogled v sodobnost, zdajšnjost. Predvsem je čas za tehten premislek, kaj je združitev prinesla Prekmurcem in kaj Slovencem. In verjetno tudi to, kaj je ločitev z zarisano mejo pomenila za tiste, ki so ostali onkraj nje.


Prekmurje po stoletju bivanja v isti državi z matičnim narodom še vedno ni povsem v kolektivnem spominu večinskega naroda. Še vedno smo nekje daleč, še vedno smo nekoliko drugačni ali, kot pravijo, eksotični. Z veseljem pa lahko ugotovimo, da se je v letu Prekmurju in ljudem, ki prihajajo od tu, posvečalo več pozornosti, večkrat, kot je običaj, so bili v ospredju in v osredju. Ne le skozi obrobne zgodbe, temveč so se temeljiteje in kritično lotevali tem in vsebin, ki se tičejo Prekmurja, kulture, umetnosti, znanosti tega prostora. Morda se bo dojemanje Prekmurja z letošnjim letom kaj spremenilo.
Prekmurci smo lahko ponosni, kaj vse smo v minulih mesecih brali in slišali o dosežkih naših ljudi ter moči in sijaju svoje pokrajine. Kako sijajno so nas predstavljali, največkrat Prekmurci, živeči v Ljubljani ali drugih krajih. Prekmurci, kar je prišlo zdaj še bolj do izraza, uspešno delujejo na različnih področjih. V znanosti, v literaturi, v glasbi, gradbeništvu in arhitekturi, v kulinariki, v oglaševanju, likovni umetnosti, gledališču ali filmu … in še kje. S svojimi deli dokazujejo, da so v ospredju, vodilni v svojih strokah in daleč od tega, da bi bili pri tem eksotični ali nekje ob strani. Ponosni smo lahko, kako zbrano in kako izbrano so govorili. O Prekmurju.
Že v soboto bo zastor pozornosti padel. Prekmurje, kjer bi naj čas tekel počasneje, bo spet v svojem ritmu živelo vsakdanje življenje. To ne bo tako mistično in ne optimistično.

Jože Gabor
"Morda se bo dojemanje Prekmurja z letošnjim letom kaj spremenilo."
kolumna prekmurje
Kaj zdaj berejo drugi