vestnik

(V PREMISLEK) Prelomni dnevi

Andrej Bedek, 10. 9. 2021
Revija Vklop
Gary Oldman kot Churchill v Najtemnejši uri
Aktualno

Z uveljavljanjem takšne politike je premier okrepil samozaupanje Britancev in njihovo pripravljenost na odpor ter tako ustvaril podlago za končno zmago. Medtem smo danes doma razklani in zelo daleč od zmage.

Kdaj je imel nacionalni koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin zadnjo novinarsko konferenco? Dvaindvajsetega junija. V sodobni državi bi pričakovali, da bi ob poraznih podatkih o precepljenosti nacionalni koordinator dnevno pozival k cepljenju, v Sloveniji pa se glede cepljenja tako v zadnjem času največkrat oglaša minister za zdravje Janez Poklukar. Časa za oklevanja ni več, čaka nas težka jesen, je rekel v soboto med svojim nastopom. Nekaj ur kasneje je nacionalna televizija predvajala film Prelomni dnevi o predsedniku britanske vlade Winstonu Churchillu, ki je v svojem prvem govoru na položaju premierja 19. maja 1940 Hitlerju napovedal boj, sodržavljanom pa ni obljubil ničesar razen krvi, truda, solz in potu.

»Uspeh ni dokončen, neuspeh ni usoden. Šteje pogum, da nadaljujemo.«

Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, pri nas pa je jeseni 2021 tako, kot je bilo lansko jesen. Ali v številkah celo hujše. Medtem ko nam je Poklukar zato znova nataknil maske na prostem, nam vlada hoče še nagobčnike. V deželi pod Alpami smo bili priča tudi dogodkoma, kakršna bi bila bolj pričakovana v nesodobnih državah. Anticepilna majorjeva četa je zasedla državno televizijo, dva ducata huliganov pa sta se z baklami in palicami spravila na obiskovalce nogometne tekme. To je tudi lahko posledica tega, da nekdo pri nas protestnike, ki so se zbrali za dan državnosti, brez težav označi za svinje in policiste za lenuhe.

Medtem ko nam je Poklukar znova nataknil maske na prostem, nam vlada hoče še nagobčnike.

Skrb vzbuja še, da generalni direktor policije na vprašanje, na čigavi strani je, ko so njegove podrejene imenovali lenuhi, odgovori: »Tega ne želim komentirati.« Z molkom je dokazal, da oblast za dosego svojega cilja uporablja vsa sredstva. Churchill je v Prelomnih dneh svoj vladni kabinet postavil pred dejstvo, da se bo Združeno kraljestvo borilo za svoje ideale in svobodo naroda. »Uspeh ni dokončen, neuspeh ni usoden. Šteje pogum, da nadaljujemo.« Z uveljavljanjem takšne politike je premier okrepil samozaupanje Britancev in njihovo pripravljenost na odpor ter tako ustvaril podlago za končno zmago. Medtem smo danes doma razklani in zelo daleč od zmage.

epidemija komentar
Kaj zdaj berejo drugi