vestnik

(V PREMISLEK) Preživetje najmočnejših

Rok Šavel, 10. 2. 2022
Jure Zauneker
V predvolilni mrzlici je pričakovati poteze, ko se bomo morali na dolgi rok oprijeti naših denarnic.
Aktualno

Tudi naša vlada se že tradicionalno sooča z nizko javnomnenjsko podporo, saj jo podpira le okoli tretjina vprašanih.

Biden bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini, je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami tvitnil premier Janez Janša. Predvidljivemu zbadanju odkritega podpornika Donalda Trumpa so sledile še bolj predvidljive reakcije opozicije, ki je objavo tako kot številne druge Janševe tvite ostro kritizirala in razglašala malodane nacionalno katastrofo z neslutenimi zunanjepolitičnimi posledicami. Ostra ocena slovenskega premierja danes ni daleč od resnice, kar potrjujejo številne javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da Američani niso preveč zadovoljni z Bidnovo administracijo.



Po oceni uglednega britanskega časnika The Economist, ki z družbo YouGov tedensko spremlja priljubljenost ameriškega predsednika, je Bidnu nenaklonjenih kar polovica Američanov. To je največji upad priljubljenosti predsednika v prvem letu mandata po letu 1945. Zamerijo mu obvladovanje epidemije in rast inflacije, pa tudi polomijo v Afganistanu, ki je roko na srce tudi maslo njegovega predhodnika, in za zdaj neuspešno ponovno vzpostavljanje iranskega jedrskega dogovora ter ne nazadnje šibko vlogo pri reševanju ukrajinske krize. Zdaj samo še manjka, da bo v demokratski maniri začel novo vojno in tako potešil hujskače, ki mu vztrajno šepetajo na uho.

joe biden, bela hiša
Reuters
Po oceni uglednega britanskega časnika The Economist, ki z družbo YouGov tedensko spremlja priljubljenost ameriškega predsednika, je Bidnu nenaklonjenih kar polovica Američanov.

Tudi naša vlada se že tradicionalno sooča z nizko javnomnenjsko podporo, saj jo podpira le okoli tretjina vprašanih. O obvladovanju epidemije ne bi, inflacija pa je pri skoraj šestih odstotkih dosegla najvišjo stopnjo po letu 2008. Janševi tviti in zunanjepolitične izjave imajo realno škodo le v medijski pozornosti in krikih opozicije, namenjeni pa so predvsem njegovi volilni bazi in pozicioniranju lastnega lika. V predvolilni mrzlici je pričakovati poteze, ko se bomo morali na dolgi rok oprijeti naših denarnic.

vlada-republike-slovenije, vlada-rs, murska-sobota, obisk-vlade
Vanesa Jaušovec
Tudi naša vlada se že tradicionalno sooča z nizko javnomnenjsko podporo, saj jo podpira le okoli tretjina vprašanih.

Ena izmed ključnih tem bo gotovo prodaja Save. Zdaj se je v boj za kos pogače kot branilec slovenskih biserov pred madžarskim kapitalom vmešal še vplivni Borut Jamnik. Pred volitvami bo vlada skoraj zagotovo prepoznala "nacionalni interes" in odprla mošnjiček. Naši biseri morajo biti še naprej naši seveda in – še pomembneje – plen vsakokratne oblasti in vplivnih igralcev v ozadju, ki krojijo javno mnenje.

Mimogrede: v anketah vodi Gibanje Svoboda, Slovenija pa je po indeksu svobode, ki ga pripravljata inštituta Cato in Fraser, med 165 državami na 32. mestu.

v-premislek politika