vestnik

(V PREMISLEK) Eden o kolinah, drugi o tem, da siromaki umirajo prej

Andrej Bedek, 14. 1. 2021
Bobo
Janez Janša in Milan Krek
Aktualno

Šolska ministrica Simona Kustec je v intervjuju za Vestnik 5. novembra lani na vprašanje, ali zagovarja regijski pristop pri ponovnem odpiranju šol, odgovorila, da odločno nasprotuje takemu pristopu in da tega ne dovoli niti ustava. Prejšnji teden pa je po sestanku s šolniki izjavila, da je odpiranje šol po regijah glede na epidemiološko sliko ena od najverjetnejših in najboljših rešitev. Če že ministrica v svojem boju za (politično) preživetje žonglira z ukrepi, drugi vladni predstavniki dnevno sporočajo zasebne, nestrokovne in pavšalne ocene. Še posebej Jelko Kacin in Milan Krek rada govorita čisto na pamet in po svojem občutku. Prvi o kolinah, drugi o tem, da siromaki umirajo prej.

jelko kacin
Bobo
Jelko Kacin

Molk v tej državi zato ne sme postati edini način preživetja. Ta epidemija je namreč izziv, kakršen ni bil še nobeden. Spopadamo se z virusom, ki je za nekoga lahko smrtna obsodba, nekdo drug pa ga preživi brez posebnosti. Za nami so tedni kaosa. Odprtih in zaprtih občinskih mej, odprtih, zaprtih in spet odprtih frizerskih salonov, odprtih, zaprtih, spet odprtih in spet zaprtih smučišč. Imamo pa že nov semafor sproščanja ukrepov. Prejšnji, ki je nastal pred enim mesecem, je namreč končal v košu za smeti. Tudi zaradi vladne stihije. Nova strategija, h kateri se je zatekla vlada zdaj, je – čakanje na cepivo. 

Molk v tej državi zato ne sme postati edini način preživetja.

Dragan Petrovec, pravnik in kriminolog, je bil jasen v televizijski oddaji Intervju. Treba je biti glasen, spregovoriti in opozarjati. Ponazoril je s primerom iz podjetja, kjer najbolj glasnega, ki opozarja na napake, sodelavci v odmoru za malico izzovejo in ga podprejo. Ko se boš ti prvi oglasil na sestanku, se bomo tudi mi. Potem ko ta spregovori na sestanku z direktorjem, drugi ostanejo tiho. Kljub takemu scenariju se je vredno izpostaviti, pravi Petrovec. Le tako bo prišel čas za spremembe.

Aleš Hojs
STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Aleš Hojs je frontman vladnih potez. V ponedeljek je izvedel manever, kako nekoga očrniti že na podlagi tega, koliko zasluži. In hkrati razjeziti tiste, ki zaslužijo manj. Vse po načrtu razgradnje policije, ki jo bo potem zgradil na novo po svojih željah in apetitih. Petrovec je bil vseeno optimističen v intervjuju. Meni, da ima slovenski policist dovolj poguma in trezne presoje, da bo enkrat povesil ščit in dvignil vizir, ko bo treba kaznovati državljane, ker je tako naročila oblast. Zato molk ni rešitev. Ker drugače bodo njihovi fantje spet opravili poseben posel za državo. In za svoj žep.

molk komentar slovenija