vestnik

(V PREMISLEK) Sodelovanje

Adriana Gašpar, 11. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Brez sodelovanja vseh v podjetju pa tudi širše to ne bi bilo možno.
Aktualno

Vse, kar daš dobrega, se vrne dvojno.

V našem podjetju smo se lotili precej zahtevnega projekta, selitve. Ni skrivnost, da je poleg smrti, poroke, izgube službe, ločitve to eden bolj stresnih dogodkov v življenju. Brez sodelovanja vseh v podjetju pa tudi širše to ne bi bilo možno. To ne pomeni, da vsi v podjetju izbiramo preproge, stole in zavese, ker bi gotovo izbral vsak svoje in bi kmalu nastal kaos, pomeni pa, da medtem ko se del ekipe izdatno posveča prenovi in selitvi, drug del nemoteno in s še večjo vnemo izpolnjuje naše osnovno poslanstvo, tj. informira ljudi. Ker se vsi zavedamo, da je selitev v lastne prostore v središču mesta velik korak naprej, in to v pravo smer. Brez popolnega zaupanja med nami bi bilo oboje narejeno napol.



Še en kazalec dobrega sodelovanja je dejstvo, da smo prostore kupili od lastnika konkurenčnega spletnega medija, ki ni imel nobenih zadržkov za prodajo. Še več, vzpostavili smo zelo korekten poslovni odnos in si pomagamo z izkušnjami, ki so jih oni pri prenovi teh prostorov že dobili. Sodelovanje je ključno tudi med izvajalci, saj drug brez drugega dela nikoli ne bodo končali. Če se potrudi mojster, ki postavlja predelne stene in prenavlja strop, morajo svoje narediti še strojniki in električarji, sicer je delo prvega brez pomena, prostor pa nevseljiv. To je zelo nazoren primer, kako bo s skupnimi močmi nastalo nekaj, kar bo tukaj še desetletja in več. In bo pustilo pečat.

Morda se premalokrat zavedamo, kakšen pečat na nas puščajo sodelovanje in s tem povezani odnosi. Verjamem v to, da nihče v naše življenje ne pride po naključju, in tudi v to, da so kakšni odnosi pač življenjska lekcija, čeprav je včasih res težko – prenesti in razumeti. In sodelovanje je bilo nekoč ključno, da so si ljudje sploh lahko kaj zgradili, obrali pridelke, obdelali polja. Kdaj sta postala popularna egoizem in zagledanost vase, ne vem, mi je pa žal, da se je ta trenutek zgodil. (Pre)več je egocentrikov, torej ljudi, ki vidijo zgolj in samo svojo korist, svoje potrebe, svoj užitek. Ljudi, ki verjamejo, da če bodo delili, bodo izgubili. Ne zavedajo pa se, da je ravno obratno. Vse, kar daš dobrega, se vrne dvojno. A velja tudi za slabo.

mnenje v-premislek sodelovanje