vestnik

(V PREMISLEK) Tekači

Andrej Bedek, 13. 1. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Čeprav smo že marca 2020 vse sile usmerili v boj z virusom, smo z novim letom zajadrali v nov, še močnejši val okužb.

Še dva meseca in minili bosta natančno dve leti od takrat, ko smo v državi prvič razglasili epidemijo. Čeprav smo že takrat vse sile usmerili v boj z virusom, smo z novim letom zajadrali v nov, še močnejši val okužb. Omikron je zelo nalezljiv, strokovnjaki napovedujejo, da nas čaka pravi cunami. Pred njim menda niso varni niti polno cepljeni. Roman Jerala, znanstvenik vrhunskega kova, je napovedal, da bo omikron našel vsakega, ki še ni cepljen. Podatki Agencije Združenega kraljestva za zdravstveno varnost mu pritrjujejo. Prvi odmerek cepiva za približno 52 odstotkov zmanjša tveganje za hospitalizacijo po okužbi z omikronom, drugi odmerek zmanjša tveganje za 72 odstotkov, tretji odmerek pa za 88 odstotkov v primerjavi s tveganjem necepljene osebe.

V Sloveniji se medtem ob rekordnem številu dnevnih okužb vrtimo v štetju, koliko dni naj traja karantena, da tudi brez strogih omejitvenih ukrepov ne pride do zloma države. Vedno daljše pa so kolone pred zabojniki za hitro testiranje in PCR-teste. Izračunali so, da davkoplačevalci za množična testiranja plačujemo dober milijon evrov na dan. Koliko denarja ima država še na voljo, da ohrani tak tempo testiranja? Kdaj bo hitre teste spet treba plačati, kar je tudi eden od razlogov, da se ljudje cepijo? Zdravstveni minister Janez Poklukar se je v spopadu z omikronom spet odločil za cepilni maraton. Tokrat brez nočnih ur, a ponovno z glasnim opozorilom, da je edino orožje v boju proti covidu-19 odmerek cepiva. Pravzaprav le poživitveni odmerek.

Znanec zdravstvenik, ki dela v cepilnem centru, mi je, ko je Poklukar odredil še ene Dneve cepljenja, poslal SMS-sporočilo. Če ga na kratko povzamem – vse imajo nared: organizacijsko ekipo, cilj in opremo, boji pa se, da ne bo ključnih akterjev za maraton, to je tekačev. V Pomurju je do torka poživitveni odmerek prejelo 27.135 od 114.725 prebivalcev (23,7 odstotka). Polno cepljenih z dvema odmerkoma je 65.767 (57 odstotkov) Pomurcev. Premalo. Znani nemški virolog Christian Drosten je na vprašanje, ali je cepljenje edina zaščita pred novim koronavirusom, odgovoril zelo preprosto: »Kdor se bo odločil, da se ne bo cepil, se bo neizogibno okužil.« Cepimo se. Vredno je. Pred poživitvenim odmerkom sem imel 700 protiteles proti covidu-19, zdaj so mi jih izmerili 11.537.

covid--19 okužbe cepljenje maraton omikron epidemija