vestnik

(V PREMISLEK) Ujme

Andrej Bedek, 28. 8. 2020
Aleš Cipot
Neurje v Prekmurju. Slika je simbolična.
Aktualno

Staroselci v deželi ob Muri so poznali dve nenapisani pravili. Da je okoli praznika Marijinega vnebovzetja narava običajno pokazala svojo kruto in surovo moč ter se je neurje zneslo nad Pomurjem in da se je z otvoritvenim dnevom kmetijskega sejma v Gornji Radgoni končalo meteorološko poletje in je takrat pogosto deževalo. Predniki so vedeli, kako streči naravi. Tako po setvi kot žetvi so se, oprtani z motiko, preventivno odpravili na njive, da so jih rešili iz primeža vode. Ni sem jim dogajalo to, kar se danes nam, da v enem letu v zaporedju doživimo žled, sušo in poplave ter milijonsko škodo. Namesto da bi vodo aprila zadržali za zalivanje, smo imeli avgusta sušo, septembra pa spet visoke vode. Kako se ubraniti divjega plesa narave? Enoznačnega odgovora ni.

Te dni je zaokrožila dobra novica.

Vseh odgovorov nimajo niti naši sogovorniki iz zgodbe o letalski protitočni obrambi. Strinjajo pa se v enem. Nujno je najti rešitev na državni ravni. Obramba ne sme ostati projekt enega letalskega centra in enega ministrstva. Ker toča tolče tudi vetrobranska stekla in orkanski vetrovi odkrivajo strehe trgovin in šol, to niso le škodni dogodki v kmetijstvu. Vsi deležniki morajo prispevati, da lahko nastane zgodba o uspehu. Od zavarovalnic do velikih igralcev v sadjarstvu, vinogradništvu, poljedelstvu in govedoreji. Morda bi se za rešitev ozrli proti avstrijski Štajerski, čeprav nimamo radi primerjav s severnimi sosedi. A poskusiti ni greh.

Kako se ubraniti divjega plesa narave? Enoznačnega odgovora ni.

Te dni je zaokrožila dobra novica. Slovenija bo skušala za novi nacionalni center civilne zaščite, več vadbenih centrov za spopadanje z naravnimi nesrečami in novo sodobno opremo pridobiti 120 milijonov evrov iz evropskih virov. Tako bi izboljšali pripravljenost države za naravne nesreče. Načrtovano je, da bi v Murski Soboti zgradili poplavni center, kjer bi bil tudi vadbeni poligon domačih in tujih sil za protipoplavno zaščito. Z evropskimi sredstvi bi sofinancirali nakup 80 gasilskih in drugih posebnih vozil z dvigalom ali zabojniki, ki pridejo prav pri odpravljanju posledic naravnih nesreč. Ali bo državi nameravano črpanje evropskih sredstev uspelo, je še vprašanje. Da sredstev ne bi spet ugrabil covid-19. Postaja namreč vse bolj priročen izgovor. Skoraj za vse.

poplave ujme vreme
Kaj zdaj berejo drugi