vestnik

(V PREMISLEK) Umazana megla

Andrej Bedek, 3. 11. 2022
Jure Kljajić
Zadnjič sem zasledil Velkavrhov zapis, da je pri nas daleč najpogostejša tako imenovana radiacijska megla.
Aktualno

Zarot je v naši državi že tako ali tako preveč.

Ko smo se v torek le stežka znebili meglenega primeža, sem se spomnil na vremenoslovca Andreja Velkavrha, ki piše tudi za Vestnikovo rubriko Vreme. Pogosto zna svoj zapis začiniti s kakšnimi prispodobami ali komentarji. Tudi zato na nacionalni televiziji, odkar se je umaknil od rednega napovedovanja vremena, pogrešam njegove nekoliko drugačne, predvsem pa pronicljivo začinjene napovedi. Kaj bomo recimo z meglo, ki je sedla nad Pomurje in nad državo? Da le ne bo to postal dolgotrajni megleni balon vse tja do konca 2022 in še dlje. Kot da si ne bi upali pogledati, kaj vse nas čaka v prihodnosti. So pogledi morda megleni tudi zato, ker ne vemo, kaj bomo dobili s supervolilnim novembrom? Imamo doma zaradi spirale fizičnega in besednega nasilja politično krizo?



Medtem je že 253. dan vojne v Ukrajini in vse bolj glasno govorijo o uporabi umazane bombe. V bistvu ni namen uporabe te bombe, da poškoduje ljudi in jemlje življenja, ampak predvsem, da nasprotniku v vojni oteži njegovo delovanje. Da mu zaradi sicer relativno majhne radioaktivnosti in sevanja odvzame manevrski prostor. To se po poletnem zatišju očitno dogaja tudi doma. Kar naredi umazana bomba, lahko naredijo v narekovajih umazani ljudje v državi. Naš sistem ne deluje, če ljudje ne sodelujejo s sistemom, je nekoč dejal nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Mnogim v Sloveniji očitno ni v interesu, da bi ta delovala.



Zadnjič sem zasledil Velkavrhov zapis, da je pri nas daleč najpogostejša tako imenovana radiacijska megla. Recept za nastanek te megle je povezan s temperaturnim obratom, ko se ob jasnem in mirnem vremenu hladen zrak z okoliških pobočij po sončnem zahodu začne stekati v nižine, kot je Pomurje. V nižinah se zrak nato še nadalje ohlaja s tako imenovanim dolgovalovnim sevanjem, megla pa zato vztraja čez dan. Še dobro, da ta megla ne oddaja nobenega škodljivega sevanja, je zapisal vremenoslovec. Hitro bi namreč kdo od tistih, ki jim ni v interesu, da bi država delovala, v tem predvolilnem času na plano potegnil kakšno novo teorijo zarote. Zarot pa je v naši državi že tako ali tako preveč.

mnenje v-premislek
Kaj zdaj berejo drugi