vestnik

(V PREMISLEK) Bomo dovolj uporni tudi zase?

Adriana Gašpar, 6. 5. 2022
Profimedia
Novinarstvo odpira vrata do ljudi, ki jih občuduješ ali ne maraš zgolj iz predstav v medijih.
Aktualno

Novinarji smo večni uporniki in vedno nekomu trn v peti, ker odkrivamo stvari, za katere mnogi želijo, da ostanejo skrite.

Novinarstvo je čudovit poklic. Predstave, ki sem jih imela, ko sem želela postati novinarka, so bile, da bom veliko potovala, spoznala ogromno ljudi in ne bom zaprta v pisarno, kjer bo dan enak dnevu. Predstave seveda nikoli niso povsem enake realnosti, ki potem sledi. In priznam, včasih sem se morala ustaviti in se spomniti, zakaj sem si želela to delo opravljati. Novinarski vsakdan, sploh za dnevni medij, namreč terja svoj davek in ceno plačajo družabno življenje, družina, včasih tudi lastno zdravje. A kljub temu je to še vedno čudovit poklic, ki je številna pričakovanja izpolnil. Službenih potovanj v tujino resda nisem imela veliko, sem pa hvaležna, da sem jih izkusila vsaj nekaj. Sem pa Slovenijo prepotovala po dolgem in počez, včasih tudi v enem dnevu, in spoznala res veliko ljudi.


Novinarstvo odpira vrata do ljudi, ki jih občuduješ ali ne maraš zgolj iz predstav v medijih. Ko pa pride trenutek, ko moraš dotično osebo poklicati, vidiš, da so vsi iz mesa in krvi. Novinarstvo me je naučilo spoštovanja ljudi, ne funkcij. Človek lahko vedno ostane človek, ne glede na to, kakšno delo opravlja. Več kot naziv mi pove vedenje človeka do nadrejenih, še bolj kot to pa, kako se vedejo do podrejenih. 

novinarstvo
necenzurirano.si
Novinarstvo da človeku res veliko znanja in spoznanj, saj se srečujemo z najrazličnejšimi temami, o katerih morda sploh ne bi razmišljali, raziskovanje teme pa nam je odprlo oči.

Novinarstvo da človeku res veliko znanja in spoznanj, saj se srečujemo z najrazličnejšimi temami, o katerih morda sploh ne bi razmišljali, raziskovanje teme pa nam je odprlo oči. In upaš lahko, da boš s svojim poročanjem tudi ti nekomu naredil to uslugo. Najbolj čudoviti trenutki v novinarstvu so, ko narediš nekaj dobrega, ko s svojim poročanjem nekomu življenje spremeniš na bolje. Za take trenutke je vredno. Vredno prenašati zbadljivke, žaljivke, komentarje v smislu, kaj pa vi sploh delate.
Srce me boli ob tem maličenju našega ceha, ki se dogaja že dlje časa, še posebej intenzivno pa v zadnjih dveh letih. Da nekaj delamo zelo narobe, so opazile tudi mednarodne organizacije. Nazadnje organizacija Novinarji brez meja, kjer smo po indeksu svobode medijev zdrsnili za 18 mest, na najslabše mesto v zgodovini, med problematične države. 

Novinarji smo večni uporniki in vedno nekomu trn v peti, ker odkrivamo stvari, za katere mnogi želijo, da ostanejo skrite. Upam, da bom dovolj uporni tudi zase. Ne želim živeti v državi, kjer ne smeš izraziti svojega mnenja, če je drugačno od mnenja oblasti ali lastnikov medijev. 

v-premislek novinarstvo poklic
Kaj zdaj berejo drugi