vestnik

(V PREMISLEK) Vrag je res odnesel šalo

Andrej Bedek, 15. 10. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vrag je odnesel šalo, je v nedavnem nastopu podčrtal predsednik vlade Janez Janša. Vladni tiskovni predstavnik za covid-19 Jelko Kacin je za nedeljski zajtrk tvitnil o rekordu, v sredo in četrtek so nas z novim rekordom in napovedmi strožjih ukrepov spet prikovali pred televizijske zaslone. Še vedno pa je živ spomin na zaplet, za katerega sta poskrbela državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in Kacin, ko sta v 12 urah o obveznem nošenju zaščitnih mask v osnovnih šolah uradno dala dve nasprotujoči si stališči. Čeprav je bilo o vladnem komuniciranju, kar zadeva covid-19, prelitega veliko črnila, se pristojni na napakah niso kaj dosti naučili. Žal uradni govorci še prepogosto nagovarjajo javnost, kot da gre za otroke, ki razumejo le logiko palice in korenčka.

Glavno je, da epidemiološka slika trenutno ne dovoljuje, da bi razmišljali o kakšnem velikem uličnem protestu.

V raziskavi Novanormalnost je družba za javnomnenjske in trženjske raziskave in svetovanje Valicon preverjala zaupanje v ključne predstavnike politike in stroke. Izkazalo se je, da pri javnem nastopanju o novem koronavirusu javnost najbolj zaupa direktorju Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Alešu Rozmanu. Po stopnji zaupanja mu sledi mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, temu pa infektologinja z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar. Na zadnjem mestu 19 najvidnejših ljudi, ki se v javnosti pojavljajo zaradi covida-19, se je znašel notranji minister Aleš Hojs. Tik pred njim sta premier Janša in vladni govorec Kacin. V njihovi družbi je še direktor NIJZ Milan Krek.

To oblast zelo dobro ve in to s pridom izkorišča. Vrag je res odnesel šalo.

Nemški virolog Chistian Drosten, svetovalec nemške vlade za novo koronavirusno bolezen, je v enem od intervjujev poudaril, da je prav dobro komuniciranje stroke in pojasnjevanje zapletenih problemov, povezanih z novim virusom, javnosti najpomembnejši nefarmakološki ukrep za zajezitev epidemije. Jasno komuniciranje namreč krepi zaupanje v ukrepe. Nasprotno pa doma pogosto opažamo, da predpisani ukrepi niso konsistentni. Včasih celo delujejo kot kura, ki brez glave teka naokrog. Epilog? Glavno je, da epidemiološka slika trenutno ne dovoljuje, da bi razmišljali o kakšnem velikem uličnem protestu. To oblast zelo dobro ve in to s pridom izkorišča. Vrag je res odnesel šalo.

covid--19 bolezen slovenija
Kaj zdaj berejo drugi