vestnik

(V PREMISLEK) Vse za zdravje?

Maja Hajdinjak, 21. 1. 2022
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sindikat šolnikov SVIZ je ta teden javnosti poslal sporočilo z zelo pomenljivim naslovom: Pregovorne potrpežljivosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni več.

Še pomnite, tovariši, kako je naše ministrstvo za šolstvo predlanskim po jesenskih počitnicah zaprlo šole za več mesecev? Vse za zdravje, so takrat dejali. Pred ponovnim odprtjem šol so v e-poštne predalnike učiteljev deževale razne okrožnice in protokoli, z vseh strani so učitelje opozarjali, kako previdni bodo morali biti pri delu z učenci. Po šolskih hodnikih so se zarisovale črte in puščice, kam lahko kdo stopi, kopirni stroji so natisnili na tisoče kopij o pravilni higieni rok in kašlja, tehnično osebje pa je vse od takrat dodatno obremenjeno z večkratnim razkuževanjem površin na dan. Zaposleni na šolah so sprejeli oz. morali sprejeti vse ukrepe in pogoje, ki so jim jih postavili. Vse za to, da omogočijo normalno šolanje otrok. Vse od pojava epidemije pa so se učitelji s celotno javnostjo spraševali, kaj konkretnega je naredila naša vlada, da bi bile šole varen prostor. Na spletu smo že oktobra 2020 lahko brali, da je nemška vlada namenila 500 milijonov evrov za izboljšanje ventilacijskih sistemov v šolah. Slovenci se sicer zelo radi primerjamo s severnjaki, ta informacija, ki bi jo lahko posnemali, pa je našim vladajočim očitno ušla.



Sindikat šolnikov SVIZ je ta teden javnosti poslal sporočilo z zelo pomenljivim naslovom: Pregovorne potrpežljivosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni več. Prejemajo namreč številna opozorila in pritožbe zaposlenih, da so v vrtcih in šolah razmere vse zahtevnejše in že bistveno vplivajo na kakovost vzgojno-izobraževalnega dela ter povečujejo tveganja za zdravje vseh vključenih v te procese. Bodimo si na jasnem – prav nihče si ne želi, da bi se šole zaprle, nasprotno. A infrastrukturne razmere v marsikateri šoli niso ustrezne. Čeprav sindikat že več kot leto opozarja na ključni pomen prezračevalnih naprav, ki bi pripomogle k bistveno varnejšemu delovanju vrtcev in šol, je oblast prepričana o zadostnosti naravnega prezračevanja in k temu cinično pripominja, da imajo vse učilnice okna. Kar niti ne drži povsem. Sedaj ko se z ukinjanjem karanten rahljajo varnostni ukrepi v šolah, se mi poraja vprašanje, ali je oblastnikom še v interesu varovanje zdravja ali pa bomo spet pred vse postavili interese gospodarstva. Enkrat je torej pomembno zdravje, drugič spet denar. Tega očitno ne nameravajo vložiti v koristne stvari, se ga pa, kot kaže, najde dovolj za izdelovanje in pošiljanje reklamnih kemičnih svinčnikov na šole. Teh pa imamo vsi dovolj, hvala.

premislek šolstvo ukrepi