vestnik

(V PREMISLEK) Zakaj le? Z zgledom se vzgaja, ne z zapovedmi za druge.

A. Nana Rituper Rodež, 6. 9. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Šola. Slika je simbolična.
Aktualno

Vsi šolarji so, končno, spet v šolskih klopeh. Čeprav se je šolsko leto začelo v posebnem vzdušju, kot bi otroke in mladino pošiljali na fronto in ne po nova znanja. Govori se večinoma o maskah, umivanju in razkuževanju rok ter varnostni razdalji. Poudarjajo se pravila in prepovedi, ki se jih morajo držati, da bi preprečili morebitno širjenje virusa. Koliko časa bo ob sledenju pravilom ostalo učiteljem za njihovo poslanstvo?   

Mene veliko bolj skrbi nekaj drugega.

Otroci, saj vemo, kakšni so, včasih razposajeni in razigrani, radi tiščijo glave skupaj, se stikajo in dotikajo in težko bodo komunicirali ali se igrali na dva metra razdalje. Pa naj se še tako trudijo in jih učitelji na to opozarjajo. Težko je verjeti, da se na poti domov ali v prostem času ne bi približali. Poleg tega razdalje med njimi ne vplivajo najbolje na otroško dušo, ne na mladostnike, ki jim prijatelji in vrstniki postajajo vse pomembnejši.

Za otroke smo uvedli natančne predpise, po drugi strani pa gledamo politike in strokovnjake, za katere pravila, ki preprečujejo okužbo, ne veljajo vedno dosledno. Viktor Orban, madžarski premier, je denimo le dan pred zaprtjem mej s Slovenijo po naši državi sproščeno hodil brez maske. Tudi številni drugi ne nosijo mask, rokujejo se kot običajno, razdalja med njimi je le nekaj centimetrov. So odporni proti virusu? Lahko kdo reče, da če je voda mokra, se zmočijo le nekateri, politiki pa so vodoodporni in hodijo po vodi? Z zgledom se vzgaja, ne z zapovedmi za druge.

Pa kaj, glavne so maske, za katerimi se skriva. 

Mene veliko bolj skrbi nekaj drugega. Otroci bodo morali ostati doma, če bodo kihnili ali zaznali simptome, podobne tistim, ki jih povzroča koronavirus. In gotovo bodo zboleli, ker s hladnejšimi dnevi pridejo tudi prehladi. Pouk pa bo šel naprej. Se je kdo na šolskem ministrstvu vprašal, kako bodo sledili pouku učenci v karanteni, ali se govori o tem, kako jih bodo vključili v učni proces, ali bodo prepuščeni sebi in staršem ter s tem vrženi iz šolske orbite.

V času šolanja od doma se je pokazalo, da je šolska snov prepolna balasta, ki pogosto ovira učence na poti do pravega znanja. A knjige in delovni zvezki ostajajo debeli, kot so bili. Ni bilo časa, da bi ločili bistveno od manj pomembnega. Ker bodo verjetno učenci manjkali več, se bodo razlike med njimi stopnjevale. Pa kaj, glavne so maske, za katerimi se skriva.   

šola travme komentar vzgoja