vestnik

V Premislek: (Za)upanje

Adriana Gašpar, 28. 4. 2022
Jure Zauneker
Še enkrat smo Slovenci pokazali, da znamo stopiti skupaj, da ne maramo razdorov. Znamo tudi prepoznati, kdo so ljudje, ki v družbo vnašajo razdor.
Aktualno

Največja zmaga za liberalno demokracijo ta teden niso bile volitve v Franciji. To je bil naslov komentarja v priznanem mednarodnem časopisu Washington Post, ki se je nadaljeval s tem, da zmaga Emmanuela Macrona v Franciji polni časopise po svetu, a da je najboljša stvar, ki se je po dolgem času zgodila liberalni demokraciji, volilni rezultat v Sloveniji. To je ugleden ameriški časnik, ki ima nekaj sto tisoč naročnikov tiskane izdaje časopisa in kar tri milijone naročnikov na digitalno različico.

Novinar je zapisal še, da je trikratni premier Janez Janša, vodja desne populistične stranke SDS, izgubil proti okoljsko orientirani stranki Gibanje Svoboda, ki se zavzema za zeleno energijo, pravno državo in odprto družbo. Robert Golob, najverjetnejši bodoči premier, pa da ob tem obljublja, da se bo distanciral od Janševega načina vodenja, ki spominja na vodenje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in druge oblastnike, ki skušajo prevzeti avtoritarni nadzor nad demokracijo, tako da napadejo medije, ki so kritični do njihove vladavine.

Tudi slovenski novinarji smo bili deležni žalitev s tako nizkotnimi izrazi, kot jih ne bi smeli niti izreči ljudje, ki predstavljajo ljudstvo, kaj šele da so kolovodje napadov. Hkrati so ti isti ljudje pričakovali, da bomo ostali tiho, pohlevno prikimali neresničnim obtožbam in pisali zgolj stvari, ki nikogar ne bi zmotile, da bi se tako izognili napadom. Mediji v tem primeru ne bi opravljali svoje naloge psa čuvaja.

novinar, novinarka
Profimedia
Tudi slovenski novinarji smo bili deležni žalitev s tako nizkotnimi izrazi, kot jih ne bi smeli niti izreči ljudje, ki predstavljajo ljudstvo, kaj šele da so kolovodje napadov.

V nedeljo je bil zgodovinski dan. Tako visoke udeležbe na parlamentarnih volitvah ni bilo že 22 let. Enainštirideset mandatov je dobil ne sicer povsem neznani človek v politiki, a še zdaleč ne tako izkušen politik, kot nam vladajo zadnjih trideset let. Izjemna moč je to, izjemna je tudi odgovornost do ljudi, ki so prvič v zgodovini nekomu zaupali toliko mandatov.



Še enkrat smo Slovenci pokazali, da znamo stopiti skupaj, da ne maramo razdorov. Znamo tudi prepoznati, kdo so ljudje, ki v družbo vnašajo razdor.

Tudi novi vladi bomo gledali pod prste, tudi o tej vladi bomo poročali. In si ob tem želeli, da ne bi zlorabila in zapravila zaupanja ljudi, ki so ji zaupali svojo prihodnost. 

v-premislek mnenje volitve