vestnik

Bodo na območju peskokopa v prihodnjih letih naredili separacijo?

I.B., 15. 8. 2020
Ines Baler
Peskokop v Kuštanovcih obsega 46,56 hektarja površine.
Aktualno

Občini Puconci in Gornji Petrovci sta v juliju objavili javno naznanilo o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za območje peskokopa v Kuštanovcih. Ta leži na območju obeh občin, večji del pa je v puconski.

Tamkajšnji župan Ludvik Novak je pojasnil, da se OPPN pripravlja, ker bo koncesionarju, podjetju Murexin, gradbeni materiali, decembra prihodnje leto potekla koncesija in jo je treba obnoviti. Dovoljenje za izkoriščanje kremenovega peska v Kuštanovcih je imela Kema, ki se je decembra preimenovala v Murexin, od junija 1984, veljavna koncesija pa jim je bila podeljena decembra leta 2001. Peskokop obsega 46,56 hektarjev površine.


Puconska občina je imela v tem času že srečanje s krajani Kuštanovec. Novak pravi, da krajani ne nasprotujejo temu, da bi se peskokop uporabljal, je pa priprava prostorskega načrta slučajno sovpadla še z informacijami, da naj bi se na območju peskokopa v prihodnje naredila separacija. Župan pojasni, da zaradi tega, ker ima Murexin sedaj visoke stroške s tem, da rudo vozi na separacijo v Puconce, kjer jo operejo, ostanke pa nato vozijo nazaj v peskokop. S separacijo naj bi se stroški pocenili, vendar Novak poudarja, da trenutna priprava OPPN teče zgolj zaradi obnovitve koncesije in ne zaradi morebitnih prihodnjih investicij.

ad9196825e7b984c56fa448f3b34f9bb
A. Nana Rituper Rodež
Ludvik Novak, župan Občine Puconci.
Nekaj negodovanja, tako sogovornik, so izrazili predvsem najbližji prebivalci in tisti, ki občasno živijo v bližini peskokopa. »Krajani imajo pomisleke zaradi hrupa, v Murexinu pa to zanikajo, saj so zdaj separacije predvsem kontejnerskega načina, poleg tega pa je peskokop tudi v dolini. Ne bi smelo biti moteče, poleg tega je ta peskokop tudi v Krajinskem parku Goričku, na območju Nature 2000, in že zaradi tega so določene omejitve,« pravi župan. Dodaja, da na občini v preteklih letih niso zaznali negativnih vplivov in podpirajo to, da bi Murexinu bila obnovljena koncesija. Župan izpostavlja tudi vidik, da podjetje nudi zaposlitev delavcem. »Moramo se zavedati, da razvoj terja svoje,« poudarja in meni, da bi bila škoda, če podjetje ne bi dobilo koncesije, saj da je od te dejavnosti odvisen tudi obstoj podjetja, ki je bilo nosilec razvoja v občini. V prihodnjih mesecih se v puconski občini obeta tudi javna razprava in vsi ostali potrebni postopki, Novak pa ocenjuje, da bi se vse aktivnosti lahko v najboljšem primeru končale okrog decembra. 

Na gornjepetrovski občini pravijo, da v času, ko so imeli objavljeno javno naznanilo, s strani njihovih občanov niso prejeli nobenih pritožb.

puconci gornji-petrovci peskokop