vestnik

V prvem letu vlade se je zamenjala četrtina ministrov

STA, 13. 9. 2019
Nataša Juhnov
Mineva leto dni od vlade Marjana Šarca.
Aktualno

Za vlado Marjana Šarca je prvo leto mandata. Ministrska ekipa, ki je bila potrjena 13. septembra lani, je sicer danes nekoliko spremenjena, saj se je četrtina ministrov že zamenjala. Kljub temu pa prva manjšinska vlada v zgodovini Slovenije leto končuje z razmeroma visoko podporo javnosti, pet strank koalicije pa za zdaj še ima podporo Levice.

Večji preizkus za koalicijsko sodelovanje se z Levico napoveduje že ob sprejemanju proračunov za prihodnji dve leti, saj je Levica vladi zagrozila, da v primeru neuresničitve zavez iz sporazuma o sodelovanju proračuna ne bo podprla. Predvsem bo očitno odločilno, kaj se bodo uspeli dogovoriti glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. V koaliciji si namreč želijo več časa za pripravo zakona, Levica pa kot pogoj za podporo proračunu zahteva, da zakon uskladijo in vložijo v parlamentarni postopek do konca meseca. Šarec bo tako 46 glasov, ki jih za proračunske dokumente želijo tudi za primer veta DS, morda moral iskati še v drugih opozicijskih strankah. Kot je dejal v sredinem pogovoru za Radio Slovenija, sicer še vedno računa na izvajanje sporazuma z Levico in sodelovanje z njimi. O morebitni vezavi zaupnice na proračunske dokumente pa se še ni odločil.

d70c4b94a077f5e92f0b540544ecf7e5
Robert Balen
Predsednik vlade Marjan Šarec.



Podporo bo koalicija potrebovala tudi pri ključnih reformnih ukrepih, h katerim se je zavezala v koalicijskem sporazumu, a jih v prvem letu še ni dala na mizo. Tudi na vladi se zavedajo, da je izzivov veliko. Kot so zapisali v sporočilu ob prvem letu mandata, zgolj v letu dni ni mogoče odpraviti vseh preteklih napak in pomanjkljivosti v sistemu ter narediti velikega napredka na vseh področjih naenkrat. Zato gredo korak za korakom, premišljeno uvajajo novosti in ob tem pozorno spremljajo spreminjajoče se razmere v mednarodnem okolju. Ker je gospodarstvo trenutno v dobri kondiciji in na morebitno poslabšanje razmer bistveno bolje pripravljeno kot pred desetletjem, pa lahko, kot so zapisali, v drugo leto mandata zakorakajo smelo in odločno zagrizejo v težko pričakovane strukturne reforme: pokojninski sistem, zdravstveni sistem in optimiziranje davčne zakonodaje.

vlada obletnica