vestnik

Že v prvih dneh murskosoboška bolnišnica sprejela 13 covidnih bolnikov

A. N.R.R., 3. 9. 2021
SBMS
Splošni bolnišnici Murska Sobota je že v prvih dneh sprejela 13 covidnih bolnikov.
Aktualno

V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) so od ponedeljka do srede, od kar je bolnišnica spet covidna bolnišnica, sprejeli trinajst covidnih bolnikov. Vsi so iz drugih slovenskih regij, nobeden pa ni iz Pomurja.

 »Bili smo pripravljeni za sprejem covidnih bolnikov, nismo pa pričakovali, da jih bo že v prvih dneh toliko,« nam je povedal direktor bolnišnice Daniel Grabar. Nobeden med njimi za zdaj ne potrebuje intenzivne nege. Povprečna starost bolnikov, ki se zdravijo pri nas je okoli 50 let, kar pomeni, da bolnišnično obravnavo potrebujejo veliko mlajši bolniki, kot so v prejšnjih epidemioloških valovih. Nekaj med njimi je tudi cepljenih, s tem da imajo ti blažje oblike bolezni. 

Daniel Grabar
A. Nana Rituper Rodež
Daniel Grabar

Ne da bi bil omejen ostali bolnišnični program in dejavnosti, lahko v SBMS obravnavajo do 90 pacientov in še 6 na intenzivnem zdravljenju. Ko presežejo število 90 in bodo zasedene vse postelj intenzivne terapije, bodo morali oblikovati posebno intenzivno enoto intenzivne terapije za covidne-19 bolnike ter odpovedovati ostale dejavnosti.

Glede na epidemične razmere pa so si zastavili načrt za postopno aktiviranje prostorskih enot in zdravstvenega kadra. Najprej bodo za obolele s covidom-19 vzpostavili t. i. rdečo cono s 15 posteljami, glede na potrebe bodo prostorske enote razširili na 25, 45, 60, 75 in 90, na začetku pa je šest postelj od skupno 14 na voljo na intenzivni terapiji. Ko bodo zasedene vse postelj intenzivne terapije, pa bodo morali oblikovati posebno intenzivno enoto intenzivne terapije za covidne-19 bolnike ter odpovedovati ostale dejavnosti.

Nataša Juhnov
Splošna bolnišnica Murska Sobota je spet covidna bolnišnica.
sbms epidemija covid19 covidni-bolniki