vestnik

V Radencih bi moral biti danes svetovalni referendum, toda župan ni sledil mnenju ministrstva

Marina Vrbnjak, 25. 10. 2020
M.V.
Roman Leljak.
Aktualno

Izvedba referenduma bi po besedah Romana Leljaka pomenila resno grožnjo.

Svetniki Občine Radenci so na pretekli nedeljski dopisni seji odločili, da svetovalni referendum, ki je bil načrtovan za danes, preložijo, saj bi lahko ogrozil varnost in zdravje občanov. Dva svetnika sta se glasovanja vzdržala, dva sta glasovala proti, dvanajst jih je predlog podprlo.

Občani bi morali na referendumu odločati o skupno šestih vprašanjih, pri tem je bilo največ razprav v javnosti okoli prvega vprašanja, s katerim bi občane povprašali, ali so za to, da se preimenuje Titova cesta v Radencih. 

Radenska občina je informacije o možnosti začasne odložitve svetovalnega referenduma s šestimi vprašanji iskala pri ministrstvu za javno upravo, to pa je v odgovoru zapisalo, da veljavna volilna in referendumska zakonodaja ne predvidevata preložitve volitev ali referendumov zaradi izrednih razmer, kot je na primer trenutna epidemija bolezni covid-19. »Zaradi navedenega menimo, da se razpisani svetovalni referendum mora opraviti na razpisani dan glasovanja, ki je določen,« so zapisali na ministrstvu in svetovali še, naj delo na voliščih poteka v skladu s splošnimi navodili NIJZ, občinska volilna komisija pa zagotovi razkužila za roke in razpršila za razkužitev površin, maske za člane volilne komisije in za volivce, če ti ne bi imeli svojih. Za volivce, ki bi bili v karanteni, bi morala občinska volilna komisija uporabiti določila za glasovanje na domu. »Člani občinske volilne komisije v ustrezni zaščitni opremi bodo volilni list v zaprti kuverti prinesli na dom, ga dali volivcu, ki bo moral nositi zaščitne rokavice in zaščitno masko, po glasovanju pa bo zaprto kuverto dal članom volilne komisije,« so zapisali zelo natančno.

radenci, občinska-seja, referendum, leljak
Marina Vrbnjak
Svetniki občine Radenci.

Odgovor ni pravno zavezujoč

Radenski župan Roman Leljak je kljub mnenju ministrstva, da se referendum lahko izpelje, sklical deseto dopisno sejo, na kateri je svetnikom predlagal preložitev svetovalnega referenduma in izplačilo nagrade občinski volilni komisiji. V predlogu je pojasnil, da odgovor ministrstva ni pravno zavezujoč za občinski svet. »Ministrstvo za javno upravo ni odgovorilo na bistveno dilemo, da gre za svetovalni referendum, ki ga je predlagal občinski svet, in ne za zakonodajni referendum oziroma za njega ni vložena nobena zahteva,« je menil Leljak.

titova-cesta, radenci
M.V.
Titova cesta

Poudaril je še, da je izvedba svetovalnega referenduma namenjena zgolj temu, da se ugotovi volja občanov, njihova odločitev pa ne zavezuje občinskih organov. Izvedba referenduma bi po njegovih besedah pomenila »nerazumno in neodgovorno tveganje in nevarnost ter resno grožnjo za javno varnost in zdravje občanov v Občini Radenci«. Nov datum referenduma bo določen pozneje, upoštevajoč razvoj epidemiološkega stanja v državi. Svetniki so se strinjali, da se občinski volilni komisiji za opravljeno delo izplača nagrada v višini petdesetih odstotkov.

občina-radenci roman-leljak
Kaj zdaj berejo drugi