vestnik

V Radencih so odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico

M.V., 9. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Izbran nabor knjižničnih nalog, ki jih bodo izvajali v krajevni knjižnici, kot so razvoj predbralne pismenosti, razvoj bralne kulture in bralna pismenost otrok, informacijsko in računalniško opismenjevanje, domoznanska dejavnost in pridobivanje znanja, bo uspešno podpiral razvoj in kakovost življenja v lokalni skupnosti.
Aktualno

Na 115 kvadratnih metrih bodo poleg 6000 enot knjižničnega gradiva krajanom nudili tudi nove vsebine kot so lutkovni abonma, koncerte, likovne razstave, družabne igre in podobno. Projekt, sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in države, je vreden 38.300 evrov.

V prvem nadstropju občinske zgradbe Radenci so uradno odprli krajevno knjižnico in prostor za medgeneracijsko druženje. Krajevna knjižnica, katere soustanoviteljica je Občina Radenci, bo organizirana kot organizacijska enota osrednje knjižnice v Gornji Radgoni.

medgeneracijski-center-radenci, radenci, krajevna-knjižnica, knjižnica-radenci, knjižnica, knjiga
Marina Vrbnjak
V Radencih so odprli Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico.

»Z odprtjem centra Radenci so postavljeni temelji za nadgradnjo kulturnih, medgeneracijskih, družabnih in drugih aktivnosti,« je v nagovoru ob odprtju povedal župan Roman Leljak. Vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Mojca Marovič pa je ob tem dejala, da so s projektom odpravili eno ključnih pomanjkljivosti občine na družbeno socialnem področju, saj niso imeli centra za medgeneracijsko druženje za področje kulture in povečanje solidarnosti. »Med novimi vsebinami so v centru že predvideni: pet predstav lutkovnega abonmaja, dobrodelni koncert v decembru, dve likovni razstavi, Pogled skozi okno – vseživljenjsko učenje, Babica pripoveduje pravljico, Gospodinja preseneti, družabne igra in še kaj. Zaposlili smo tudi eno osebo, obiskovalcem pa nudimo tudi brezplačno dostopno omrežje wi-fi,« je še dejala.

medgeneracijski-center-radenci, radenci, krajevna-knjižnica, knjižnica-radenci, knjižnica, knjiga
Marina Vrbnjak
Direktorica javnega zavoda Knjižnica Gornja Radgona Andreja Vučak Hribar je napovedala, da bo sodobna, k uporabniku namenjena krajevna knjižnica, prostor navdiha, učenja, srečevanj in druženj.

Dogodka se je udeležila tudi direktorica javnega zavoda Knjižnica Gornja Radgona Andreja Vučak Hribar, ki je povedala, da bo knjižnica v poletnem delovnem času odprta ob ponedeljkih in sredah. »Krajevna knjižnica Radenci bo prostor navdiha, učenja, srečevanj in druženj,« je poudarila in pozvala k obisku. »Veliko je odvisno od krajanov. Kot pravijo: Knjižnica brez ljudi ne obstaja,« je še dodala.

medgeneracijski-center-radenci, radenci, krajevna-knjižnica, knjižnica-radenci, knjižnica, knjiga
Marina Vrbnjak
Center medgeneracijskega druženja

Operacija Center medgeneracijskega druženja s krajevno knjižnico je bila ocenjena kot ustrezna na tretjem javnem pozivu za sofinanciranje programov LAS Prlekija. Iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja so pokrili sedemdeset odstotkov opravičenih stroškov.