vestnik

V Rakičanu in na Pušči novi stanovanjski območji

A. Nana Rituper Rodež, 18. 9. 2018
Nataša Juhnov
Pušča je romsko naselje, ki je zelo gosto naseljeno. Zdaj bodo na voljo nove parcele. 
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je z odlokoma o prostorskem načrtu za stanovanjska območja, ki so ju ta mesec sprejeli mestni svetniki, dobila dve novi stanovanjski območji, kjer bodo lahko mlade družine in tudi drugi interesenti gradili hiše.

Eno tako območje je v Rakičanu, drugo pa na Pušči, zanimanje za parcele pa je, kot pravijo, veliko. To tudi pomeni, da bo lahko več mladih ostalo doma in si v domačem okolju ustvarilo družine.



Omogočanja novih zazidalnih parcel so se v Rakičanu lotili na pobudo tamkajšnje krajevne skupnosti. Novo stanovanjsko območje, kjer bodo lahko gradili stanovanjske objekte, bo v severovzhodnem delu naselja. Načrtovanih je 51 novih parcel za gradnjo individualnih hiš z možnostjo storitvenih dejavnosti. Stanovanjsko območje meri 5,7 hektarja, parcele pa so velike od šest do 15 arov. Investitorji imajo svobodno izbiro pri obliki objekta, ti lahko obsegajo pritličje in prvo nadstropje, ne smejo pa biti podkleteni.


Pušča je naselje, ki je zelo gosto naseljeno, zato se znotraj njega ni več dalo graditi ali širiti pozidav. Zato so si prizadevali, da bi dobili nove zazidalne površine, tako so zdaj na severnem in vzhodnem robu naselja na območju slabih dveh hektarjev uredili 20 novih parcel za gradnjo individualnih hiš. Parcele so velike okoli štiri hektarje. Za gradnjo v romskem naselju je veliko zanimanje, saj je Pušča v intenzivnem razvoju, odlok o prostorskem načrtu, ki predvideva nove parcele, pa pomeni realizacijo enega najpomembnejših strateških ciljev pri nastajanju Nove Pušče, je povedal mestni svetnik Darko Rudaš.
S tem se širi zazidalno območje, kjer se Romom omogoča gradnja domov, omogočajo pa se tudi morebitne spremljajoče storitvene dejavnosti, kot so mirne obrtne in storitvene dejavnosti. V naselju Pušča so še posebno zadovoljni, da so upoštevali predloge in želje krajanov.

MOMS stanovanjska območja