vestnik

V regijski bolnišnici doslej zdravili pretežno starejše bolnike s covidom-19, nekaj tudi mlajših od 50 let

Vestnik, 25. 10. 2020
Nataša Juhnov
V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) je po podatkih covid sledilnika trenutno hospitaliziranih 52 pacientov s koronavirusom. Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) je po podatkih covid sledilnika na današnji dan hospitaliziranih 52 pacientov s koronavirusom. V intenzivni enoti je pet oseb, na respiratorju pa so trije ljudje. Ena oseba je bila iz bolnišnice odpuščena, devet so jih sprejeli, en bolnik pa je umrl.

SBMS je bolnišnica prvega reda postala v drugem valu epidemije, v spomladanskem obdobju so paciente, ki so imeli potrjeno okužbo, premeščali v klinična centra Maribor in Ljubljana. V obdobju do četrtka, 22. oktobra, so v bolnišnici skupno zdravili 68 bolnikov s covidom-19. Kakšnih starosti so bili pacienti? Kot so odgovorili na poizvedovanje, so imeli v tem obdobju hospitaliziranih osem pacientov iz starostne skupine do 50 let. Iz starostne skupine od 50 do 70 let je bilo v bolnišnično oskrbo sprejetih 20 pacientov, iz skupine od 70 do 100 let pa 40 bolnikov. "V intenzivni negi je bilo do četrtka zdravljenih devet pacientov, gre predvsem za starejšo populacijo," so pojasnili v SBMS. 

murska-sobota, splošna-bolnišnica-murska-sobota, covid-odelek
Jure Zauneker
V obdobju do četrtka, 22. oktobra, so v bolnišnici skupno zdravili 68 bolnikov s covidom-19.

O dolžini hospitalizacij pravijo, da je različno dolga glede na resnost okužbe s koronavirusom. "Pri pacientih, ki imajo pridružene bolezni traja dalj časa." Glede na zmogljivosti bolnišnice in številčnosti zdravstvenega osebja poudarjajo, da so razmere sedaj resnejše. Tako iz razloga, da so covid bolnišnica prvega reda kot tudi zaradi večjega števila sumov na okužbe. 

sbms, hospitalizacije
Covid-19 sledilnik
Rast hospitalizacij v SBMS.

Naj spomnimo, da so iz SBMS v petek poročali o 38 hospitaliziranih pacientih s koronavirusno boleznijo in petih osebah, ki so na intenzivni terapiji, včeraj pa že o 47 hospitalizacijah. V bolnišnici so imeli v soboto 44 postelj za okužene bolnike in šest za njihovo intenzivno zdravljenje, kot pravijo, pa s sproščanjem novih takoj zapolnijo tudi te. Pacienti so nameščeni v stavbi starega Ginekološko-porodniškega oddelka in na Infekcijskem oddelku. Tisti, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v prostorih Enote za intenzivno terapijo Oddelka za perioperativno medicino. Zaradi povečanega števila pacientov s covidom-19 so v SBMS do nadaljnjega odpovedane vse nenujne storitve, sprejemajo le tiste s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. 

koronavirus, zdravstvo, splošna-bolnišnica-ms
Nataša Juhnov
Zaradi povečanega števila pacientov s covidom-19 so v SBMS do nadaljnjega odpovedane vse nenujne storitve, sprejemajo le tiste s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.

Tudi v regijski bolnišnici pozivajo k doslednemu izvajanju vseh preventivnih ukrepov in k uporabi mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi OstaniZdrav. 

sbms hospitalizacije okužbe koronavirus covid-bolnišnica