vestnik

V SBMS v naslednjih dneh pričakujejo naval bolnikov, okužene bodo začeli sprejemati na primarne oddelke

Vestnik.si, 27. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

Na vladni novinarski konferenci so danes nastopili koordinator za covid bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Strokovna direktorica soboške bolnišnice je dejala, da so kapacitete tako na necovidnih kot na covidnem oddelku polne. V zadnjih dveh dneh so zaznali naval na sivo cono in urgenco, v nekaj dneh pa najverjetneje ne bodo mogli več zagotavljati, da bi covidne bolnike zdravili na covidnem oddelku. Če do tega pride, bodo bolnike začeli sprejemali na tiste oddelke, kamor bo umeščena njihova diagnoza, je pojasnila Kuhar Makoterjeva. Na tistih oddelkih bodo uredili rdečo cono in sivo cono, to je mejna cona, v kateri so bolniki, ki so postali okuženi tekom zdravljenja. Bodisi so okuženi prišli od doma, pa to še ni bilo zaznano s testiranjem, ali pa so se vsem preventivnim sredstvom navkljub okužili v bolnišnici. 

koronavirus, zdravstvo, covid-19, bolnišnica-ms
Nataša Juhnov
Koronavirus.

Ko bo nova ureditev pričela veljati, bodo v bolnišnici ukinili vso nenujno zdravljenje in operativne storitve. 


V Splošni bolnišnici Murska Sobota je v bolniškem staležu v tem trenutku 20 odstotkov zaposlenih, od tega jih je polovica okuženih ali so ostali doma zaradi tesnega stika. 

Carotta in Lejko Zupančeva sta na konferenci predstavila aktualne epidemiološke razmere in situacijo v bolnišnicah. 

sbms manuela-kuhar-makoter strokovna-direktorica