vestnik

V Selu sta se stepla podžupan in predsednik pevskega društva

Timotej Milanov, 8. 11. 2017
Nataša Juhnov
Selo, Oskar Makari, (foto: Nataša Juhnov)
Aktualno

Še ena zgodba o povezanosti vaških zdrah in lokalne politike. Na koncu so ostale modrice, ukrivljene pohodne palice in nove zamere. Župan se boji, da bo zaradi dogodka prišlo do novih delitev med vaščani.

Zgodilo se je v Selu. Selu na Goričkem, kjer se te dni zaključuje dolgo pričakovana gradnja mostu na državni cesti. Dela izvaja družba UB projekt iz Prebolda, ki svoje stroje po koncu delovnega dne shranjuje na bližnjem posestvuOskarja Makarija, javnosti bolj znanega kot predsednika Pevskega društva Selo, v okviru katerega deluje tudi sekcija koscev, ki vsako leto pripravi odmevno mednarodno tekmovanje košnje z ročno koso, Makari pa je tudi lastnik vaške gostillne. Enega od teh strojev, gre za vibracijski teptalnik - “žabo”, si je želel za zasebne potrebe na kratko izposoditi tudi njegov sosedŠtefan Kodila, sicer občinski svetnik in podžupan občine Moravske Toplice. O tem je bil po lastnih besedah dogovorjen z delovodjem na gradbišču in tudi z direktorjem podjetja. Makari nasprotno trdi, da mu nihče od odgovornih v podjetju ni dovolil, da Kodila odpelje stroj z dvorišča, zato tega ni storil, med njima pa je prišlo do pretepa, ki se je končal s prihodom policije.
“Udaril me je s pestjo v čelo in brcnil, nato sem ga jaz udaril s pohodniškimi palicami ter pobegnil v hišo,” zgodbo opisuje Makari, ki zatrjuje, da ga nihče iz UB projekta ni poklical v zvezi s tem. “Ko je stopil na dvorišče, me je najprej vprašal, če ne vem, da je on podžupan,” pove Makari, ki dodaja, da sta s Kodilo imela spore že v preteklosti, med drugim sta se že tudi tožila na sodišču, tožbo pa napoveduje tudi zdaj. Da bo zadeva še bolj tragična, sta tudi družinsko povezana, Makari je namreč Kodilov krstni boter. “Moral sem na urgenco, še danes me boli glava,” pravi Makari in dodaja, da ga Kodila provocira tudi ob drugih priložnostih. “Letos mi je odpeljal slamo z njive.”
Zapele so pesti in pohodne palice
Seveda je zgodba drugačna, ko jo pripoveduje Kodila. “Bil sem dogovorjen z delovodjo in direktorjem, delovodja mi je dejal, da si lahko stroj izposodim čez praznike, ko ga ne bodo potrebovali. Najprej sem šel v gostilno in povedal njegovi soprogi Mariji, da sem prišel po stroj, odvrnila je, naj si ga vzamem. Šel sem na dvorišče, tam sem srečal Makarija, mu povedal, po kaj sem prišel, on pa je povedal, da o tem nič ne ve. Kodila je želel poklicati odgovorne pri UB projektu, vendar v tistem trenutku ni mogel nikogar priklicati, zato je odšel in se vrnil naslednji dan, ko naj bi, kot pravi, dobil zagotovilo, da bodo o tem obvestili tudi Makarija. “Naslednji dan sem se vrnil, gostilna je bila zaprta, zato sem šel sem na drugo stran hiše. Iz hleva je prišel Oskar s pohodnimi palicami. Povedal sem mu, zakaj sem prišel, v tem času se mi je počasi približeval in povedal, da ne ve, zakaj sem prišel, vzel sem telefon, da bi poklical odgovorne v podjetju, v tem času pa je začel kričati, naj se poberem z dvorišča in me s palicami zbadati v trebuh. Nato je začel soročno z obema palicama udrihati po meni, dobil sem več udarcev po glavi in po roki, ko sem se branil, medtem ko sem krilil z rokami, pa je prišlo do kontakta in sem tudi sam udaril njega. Ko mi je začela teči kri, je Makari odskočil, jaz pa sem mu povedal, da bo za to še plačal. Umaknil se je k vratom hiše, od koder je klical policijo, kar sem takoj storil tudi sam, vendar je bil on hitrejši. Palice so bile zaradi udarcev na koncu ukrivljene.” Kodila pravi, da je že takrat vedel, da bo Makari skušal hliniti poškodbe, kar naj bi se tudi potrdilo, ko je slišal, kaj je govoril policistom ob njihovem prihodu. Tudi sam napoveduje, da bo Makarija zaradi tega tožil in dodaja, da mu želi Makari delati škodo, zaradi tega, ker opravlja funkcijo podžupana. “Je škodoželjen in tudi drugim vaščanom pošilja razne inšpekcije.”
Čustva so premočna za županovo posredovanje
Župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač pravi, da gre za že dolgo časa trajajoči spor med občanoma. “Ne bi komentiral zadeve, saj to traja že deset let. Nekajkrat sem poskušal posredovati, vendar ko so prisotna tako močna čustva, je težko kaj narediti. Mi je pa žal, da je do tega prišlo, saj sem Kodili povedal, naj ne hodi tja.” Glavač ocenjuje, da zadeva nima neposredne povezave s funkcijo, ki jo Kodila opravlja. Izraža še obžalovanje, saj meni, da bo dogodek verjetno povzročil še dodatne delitve med vaščani.
Kodila meni, da je do neljubega dogodka prišlo zaradi spora v povsem drugi zadevi. Že od začetka leta namreč v občini poteka postopek odkupa dela zemljišč od vaščanov za potrebe ureditve bližnje makadamske poti. Pri tem gre tudi za zemljišče Makarija, ki naj bi po besedah Kodile želel pri tem zase iztržiti nekatere ugodnosti. “On je želel dobiti pet evrov za kvadratni meter zemljišča, medtem ko je občina ostalim mejašem plačala zgolj evro za kvadratni meter.” Po eni od variant, naj bi Makari občini zemljišče dal v zameno, da mu asfaltirajo parkirišče pred gostilno. “V vasi se je govorilo, da naj bi jaz temu nasprotoval, kar ne drži, vendar se mi je verjetno zato želel Makari maščevati.” Glavač pravi, da so v pogajanjih glede omenjenega zemljišča res preigravali različne možnosti, vendar so na koncu predlagali odkup zemljišča po ceni pet evrov po kvadratnem metru brez kakršnih koli drugih pogojev, cena, po kateri so zemljišča odkupovali od posameznih občanov, pa je po njegovih besedah odvisna od različnih dejavnikov. Sam meni, da to nima nobene povezave s pretepom, in ne razume, zakaj Kodila to sploh omenja. Enako meni Makari, ki pravi, da ni podpisal pogodbe, ki nam jo je tudi posredoval in iz katere je razvidno, da odkup ni vezan na kakšne druge pogoje ali posle. Glavač dodaja, da je glede na te dogodke sedaj težko pričakovati, da bi prišlo do ureditve te ceste.
Kaj zdaj berejo drugi